Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže

ZANIMLJIVOST Lepoglavčan prvak Ujedinjenih Arapskih Emirata


Al Aini nogometni je prvak Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta vijest i ne bi privukla pažnju da nije riječ o klubu čiji stručni stožer većinom čine Hrvati na čelu s trenerom Zlatko Dalićem. U toj hrvatskoj koloniji je i jedan Lepoglavčan - Miroslav Jamnić koji u klubu radi kao klupski fizioterapeut i dio je tima koji je Dalić sa sobom doveo u klub koji je dosad osvojio 12 naslova državnih pravaka i jednom azijsku Ligu prvaka.

Opširnije...

REPORTAŽA Članovi Udruge Lepoglavski ahat na ekspediciji u Makedoniji i Bugarskoj


Članovi Udruge Lepoglavski ahat vratili su se sa šestodnevne ekspedicije koja ih je odvela u Makedoniju i Bugarsku. Kao i uvijek kući su se vratili s puno minerala, ali dojmova sažetih u tekst predsjednika Udruge Lepoglavski ahat, Damira Vrtara.

Opširnije...

DISCO VEČER Dobro se zabavljajući obilježili 40 godina disca u Lepoglavi

"Vidi čuda u Gaveznici čaga luda", tako je glasio slogan kojim su prije 40 godina organizatori prvog disca u Lepoglavi pozivali mlade na ples i druženje.
Četiri desetljeća kasnije pozivu na čagu u lepoglavski Dom kulture, točnije na kultni tavanski prostor, pozvani su svi koji su željeli obilježiti 40 godina od prvog disca u Lepoglavi i 30 godina od disca Tawan. Pozivu se odazvalo 200-tinjak posjetitelja koji su se subotnje večeri, 12. travnja, odlučili prisjetiti nezaboravnih disco bitova, zaplesati i dobro se zabaviti.

Opširnije...

VRTIĆKO VJENČANJE Veseli svatovi proslavili Valentinovo

- Luka, uzimaš li Kiaru za svoju vrtićku ženu, a ti Kiara Luku za svog vrtićkog muža – pitao je vrtićki svećenik na vrtićkom vjenčanju, u nazočnosti vjenčanih kumova, male mladence koji su bez imalo oklijevanja potvrdnim odgovorom izmamili veliki pljesak svih vrtićkih mališana, ustvari vrtićkih svatova. Baš kao i na pravom vjenčanju razmijenili su mladenci pri tom vjenčano prstenje, zasvirala je svatovska glazba, svatovi su zaplesali i zapjevali, a mladencima su uručeni vjenčani pokloni.
Tako je u Dječjem vrtiću Lepoglava, još jednim vrtićkim vjenčanjem, proslavljeno Valentinovo.

Opširnije...

Lepoglavčan bio mrtav 19 godina pa “oživio”

Kada je 1914. godine buknuo Prvi svjetski rat, Josip Možar iz Vesi kraj Lepoglave, radio je kao stražar u lepoglavskoj kaznionici. Imao je tada tek 24 godine, a budući da je odslužio vojsku, morao se odmah odazvati mobilizaciji.

Opširnije...

Lepoglavska promotorica u Japanu

Karmen Basarić, profesorica iz višnjičke osnovne škole već drugu godinu boravi u dalekom Japanu za koji je dobila posebnu međunarodnu stipendiju čime je konačno utažila žeđ za Zemljom izlazećeg sunca... Da ne besposličari, Karmen nam dokazuje angažmanom prave promotorice lepoglavskog kraja u Japanu...

Opširnije...

Doveli ih bose i krvave u Višnjicu, a potom ubili

Nakon osamostaljenja Hrvatske otkrivena su brojna stratišta na kojima su nakon drugog svjetskog rata ubijeni brojni Hrvati. Jedno od onih o kojima se malo zna nalazi se u Višnjici.

Opširnije...

Putopis: Ekspedicija u okolicu Teslića

Kad smo u listopadu Ivica Halapir, Milan Marinković i ja (Damir Vrtar, autor članka) putovali za Kreševo, slučajno smo (ili ne ?) naletjeli na dvije lokacije gdje smo pronašli žile ahata. To su bila prva „prava“ nalazišta ahata u Bosni i Hercegovini. Odmah mi se u glavi rodila misao da bi tu zonu oko Teslića trebalo detaljnije istražiti, jer su pronađeni ahati bili vrhunske kvalitete i tamno plave boje, što je prilično rijetko.

Opširnije...

Izrada malih košeka u Višnjici

Stjepan Udžbinac umirovljeni učitelj likovne kulture iz Višnjice izrađuje minijaturne košeke kakvi su se nekad koristili, i još se uvijek koriste, u Višnjici.

Opširnije...

Ekspedicija Dvor - nemoguća misija

U subotu 29. rujna se petero članova udruge Lepoglavski ahat zaputilo u šume Trgovske gore kod Dvora. Cilj je bio naći stare rudarske radove na nekoliko lokacija, te sakupiti reprezentativne primjerke minerala za zbirku udruge.

Opširnije...

Hodočastili na Goru

Na jednom od brežuljaka ispod Ivančice u Hrvatskom zagorju, smjestilo se marijansko svetište Majke Božje Gorske, već stoljećima odredište mnogih hodočasnika. S naše strane Ivančice kojih 4 sata laganog hoda, strmi put s jedne i cesta s druge strane brijega - vode prema Majci Božjoj Gorskoj, okruženoj mnoštvom zelenila zagorskih šuma, a tik do nje - tek još pokoja kuća s pokojim ljubiteljem mira i prirode.

Opširnije...

Novi vidikovac na Ravnoj gori

Od proteklog vikenda naša je Županija bogatija za još jedno izletište. Točnije, vidikovac. Brojni amateri izletnici i planinari koji pohode Ravnu Goru, sada se mogu zaustaviti i na vidikovcu Glažareva pečina, kamenoj uzvisini koja se prva ugleda na putu prema Ravnoj Gori sa kameničke strane.

Opširnije...

Reportaža: Po šumama i gorama

Dana 18.03.2012 članovi udruge „Lepoglavski ahat“ (u sastavu Damir Vrtar, Leon Vrtar i Goran Božak) pod vodstvom neustrašivog vođe uputili su se u istraživanje Petrove i Trgovske gore. Put je započeo u 06:00 sati, vještom vožnjom dragog nam vođe stigli smo do Karlovca gdje smo napravili prvu pauzu, točnije u muzeju Domovinskog rata kojeg smo sa oduševljenjem razgledali.

Opširnije...

Penjanje na Jezerskom

Početkom siječnja dva su naša člana, Mario Musulin i Ivan Vitez, penjali na Jezerskom. Općina Jezersko nalazi se na sjeveru Slovenije u pokrajini Gorenjskoj, na samoj granici s Austrijom i dio je masiva Kamniško-Savinjskih alpi.

Opširnije...

Video: Vudelje Bushcraft i na HRT-u

Ljubitelji prirode, preživljavanja i bushcrafta napokon su došli na svoje. Na lepoglavskom Vudelju za njih je od 23. do 25. listopada bilo organizirano trodnevno druženje.

Opširnije...

Lepoglavska zastava na krovu Europe!

Dok su neki obilježavali Međunarodni dan mladih, upravo su novu mladost s prvim minutama 12. dana mjeseca kolovoza godine gospodnje 2011. proživljavali članovi Planinarskog kluba Ivanec, Božidar Šoštar, Josip Lazar, Duško Vitez, Zdenko Horvat, Ivan Mudri, Tomislav Friščić te dva lepoglavčana Stjepan Kuštelega i Boris Žuliček. Spomenuti su planinari ispisali svojevrsnu planinarsku povijest čitavog našeg kraja. Pitate se kako?

Opširnije...

U kanjonu Velike Paklenice

Prošlog se vikenda ekipa SPK Direkt, u sastavu Filip Loparić (Fićo), Ivan Štefičar, Marko Bregović i Emil Kušen, uputila u kanjon  Velike paklenice. Namjera je bila popeti što više „dugih smjerova“ i ako stignemo nešto kratkih „sportskih“ smjerova.

Opširnije...

Skrivena ''Aleja dalija'' u Zalužju

Na tromeđu Bednje, Višnjice i Slovenije u mjestu Zalužje, nalazi se aleja raznih sorti dalija, u nas poznatije kao Regine ili Sabljike. Pod brižnom pažnjom vlasnika Antuna Visinskog zvanog Tonček, čak preko 1000 sorti dalija krase mali brežuljak na samoj državnoj granici. 63-godišnji umirovljenik iz Zalužja s mariborskom adresom, ljubav prema dalijama gaji već 41 godinu te posjeduje ukupno 2800 sorti što čini najveću takvu zbirku u Europi.

Opširnije...

Lepoglavska zastava na Piz Bernini

Prošli tjedan, točnije u četvrtak 02.09.2010.g. u 18:00 sati, ekipa u sastavu Ivan Štefičar (P.A.K Lepoglava, P.D. Pusti duh), Marijan Lonjak (PK Vertikal, HPD Ivančica) i Zenil Vugrinec - Zec (PK Vertikal) u švicarskim alpama popela se na vrh „Piz Bernina“ (4049m) najviši vrh Berninskih alpi i to jednom od najzahtjevnijih alpinističkih ruta za uspon koja vodi snježno-ledenim bridom pod nazivom „Bianco Grad“ (Bijeli greben).

Opširnije...

Stručni skup na Hušnjakovom

U ponedjeljak 10.05. u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini održan je stručni skup s temom "Muzeji u znanosti i znanost u muzejima". Skupu je prisustvovalo tridesetak stručnjaka iz Hrvatske i USA, te gosti i suradnici muzeja. U ove potonje spada i udruga "Lepoglavski ahat" što članovima naše udruge predstavlja veliku čast.

Opširnije...

Prvi adrenalinski klub u Lepoglavi

Od listopada prošle godine, naš je grad bogatiji za još jednu novu udrugu građana. Osnovan je „Planinarsko-alpinistički klub Lepoglava“ koji zasad broji pet članova, ali prisutan je sve veći interes za takvim oblikom rnabijene adrenalinske ekreacije pa se u narednim mjesecima očekuje i porast članstva.

Opširnije...