Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo AKTUALNO Hoće li Varkom preuzeti Ivkom vode i lokalne vodovode?

AKTUALNO Hoće li Varkom preuzeti Ivkom vode i lokalne vodovode?


Ovih se dana aktualiziralo pitanje lokalnih vodovoda i to u kontekstu njihova preuzimanja od strane tvrtke Varkom. Naime, direktor Varkoma Željko Bunić u intervjuu danom Regionalnom tjedniku, ističe da će Varkom po sili zakona pripojiti ivanečke Ivkom vode i sve male lokalne vodovode.

Takav scenarij Bunić je najavio pozivajući se na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama u vodoopskrbnom sustavu koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo na javno savjetovanje, a koji nalaže da se najvećim poduzećima koja se bave isporukom vode i odvodnje pripoje mala. Varkom bi slijedom novih zakonskih propisa preuzeo i lokalne vodovode, pa tako i one na području Grada Lepoglave gdje ih je oko 20-ak.

Već i prve informacije o toj mogućnosti izazvale su reakcije korisnika lokalnih vodovoda koji najavljuju da to neće dopustiti. Da će biti otpora svjesni su i u Varkomu u kojem su Lepoglavu označili kao sredinu u kojoj očekuju najveći otpor pripajanju lokalnih vodovoda.

Prateći tijek događaja i dosadašnjih reakcija na najavu pripajanja Ivkom voda i lokalnih vodovoda Varkomu, nalazimo istup zamjenika lepoglavskog gradonačelnika Hrvoja Kovača koji je na 8. sjednici Skupštine Varaždinske županije u raspravi istaknuo da je osobno apsolutno protiv pripajanja.
- Ne vjerujem u to da se danas zajedničkim dobrima može upravljati kroz prizmu privatnog kapitala - rekao je tom prigodom dodavši da se lokalnim bogatstvom najpravednije upravlja kada to čini lokalna zajednica. Dodao je i da je svjestan problema koji pojedini lokalni vodovodi imaju, ali da se oni mogu rješavati na drugi za građane i lokalnu zajednicu prihvatljiviji način nego pripajanjem na velike vodovodne sustave kao što je Varkomov.

Što se pripajanja Ivkom voda tiče reagirao je ivanečki gradonačelnik, ujedno i predsjednik Skupštine Ivkom voda, Milorad Batinić koji je rekao da neće dopustiti pripajanje varaždinskom Varkomu. Pri tom je najavio i mogućnost referenduma na kojem bi se o tome izjasnili građani.

Uskoro očekujemo i druge reakcije na moguća najavljena pripajanja o kojima se priča u kontekstu za sad još uvijek zakonskog prijedloga koji je dan na javno savjetovanje i koji, dođe li do glasanja u Saboru, i ne mora biti usvojen bude li dovoljan broj svjesnih saborskih zastupnika koji neće dići ruku za takav prijedloga zakona.