Uto30112021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo AKTUALNO Županijska skupština prihvatila prijedlog Odluke o projektu "Nogometna akademija", na potezu Gradsko vijeće

AKTUALNO Županijska skupština prihvatila prijedlog Odluke o projektu "Nogometna akademija", na potezu Gradsko vijeće


Skupština Varaždinske županije prihvatila je Odluku o projektu "Nogometna akademija". Dok je većina vijećnika podigla ruke za ovaj prijedlog, protiv su bili vijećnici SDP-a i Živog zida. Vijećnici HNS bili su suzdržani.

Podsjećamo da bi prema navedenom projektu rad Nogometne akademije NK Varaždina trebale, uz Varaždinsku županiju, sufinancirati i jedinice lokalne samouprave ovisno o udjelima izvornih proračunskih prihoda.

Prije same rasprave potpredsjednik Županijske skupštine, Zlatan Mošmondor podnio je ispred HNS-a amandman kojim se traži da Nogometnu akademiju financira samo Varaždinska županija dok bi jedinice lokalne samouprave od toga bile izuzete, a što bi, rekao je Mošmondor, HNS podržao. Zbog nepoštivanja procedure podnošenja amandmana većina vijećnika odbacila je mogućnost da se taj amandman uopće uvrsti u raspravu.

Članovi Skupštine iz redova SDP-a i Živog zida bili su protiv cjelokupnog prijedloga Odluke o projektu "Nogometna akademija" tražeći da se taj prijedlog ne prihvati.

Oni koji su branili prijedlog Odluke isticali su potrebu da se potiče izvrsnost i da se onima koji pokazuju više kvalitete omogući daljnji razvoj u okruženju koje im za to osigurava potrebne uvjete.

Jedan od članova Skupštine iz redova SDP, koji je naveo razloge da se prijedlog ne prihvati bio je i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač. On je podsjetio da Središnji ured Vlade Republike Hrvatske i Ured za lokalni sport Hrvatskog olimpijskog odbora naglašavaju važnu ulogu lokalnog sporta te ulogu sportske rekreacije i amaterizma.
- U redu je da oni koji pokazuju više kvalitete idu dalje, ali ako maknete čep iz bazena iz kojeg oni dolaze više nećete imati taj bazen. Meni nije prihvatljivo da svoje lokalne sportske kolektive zakidam za određena sredstva da bi ih dao nekom drugome. Oni koji su kvalitetniji otići će dalje. Primjer tome je i naš Robert Murić, a ne samo Marko Rog kojeg ovdje spominjete. Nije uputno u opasnost dovoditi lokalne sportske kolektive uzimajući sredstva iz sportskog budžeta gradova i općina, sredstva poreznih obveznika i svojih sportaša na uštrb nekog drugoga. Želim da djeca u mojem gradu mog trenirati u našim lokalnim klubovima – poručio je Kovač.

Prema postojećim izračunima, Grad Lepoglava bi Nogometnu akademiju sufinancirao s 60.859 kuna na godišnjoj razini što je prema županu Radimiru Čačiću mali iznos. S obzirom da bi projekt financiranja trajao tri godine, u tom bi periodu Grad Lepoglava njen rad sufinancirao sa 182.577 kuna.

Odluku o tome hoće li Grad Lepoglava sufinancirati projekt Nogometne akademije trebalo bi donijeti Gradsko vijeće Grada Lepoglave. Uz odluku o sufinanciranju, sredstva za ovu godinu trebalo bi u proračunu osigurati rebalansom budući da za tu namjenu u ovoj godini nisu osigurana nikakva proračunska sredstva.