Sri20012021

Posljednje izmjene06:17:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Lepoglavski delegati na zasjedanju Regionalne mreže mladih u Rumunjskoj

Lepoglavski delegati na zasjedanju Regionalne mreže mladih u Rumunjskoj

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednik Savjeta mladih grada Lepoglave, ujedno i član Savjeta mladih Varaždinske županije Mario Žuliček sudjelovali su sredinom studenog, od 14. do 17. studenog na jesenskoj plenarnoj sjednici Regionalne mreže mladih pri Skupštini Europskih regija.

Ovogodišnja regija domaćin bila je Covasna u Rumunjskoj, a gradić s pretežno madžarskim stanovništvom Sfantu Gheorghe u svom je Europskom edukacijskom centru ugostio 50-tak mladih iz Europe na sjednici koja ja održana s radnom temom “Uloga edukacije u inkluzivnom društvu“.

Uz lepoglavske predstavnike koji su istovremeno zastupali i Varaždinsku županiju, u Hrvatskoj su delegaciji bili i predstavnici Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Uvodno predavanje o važnosti edukacije u inkluzivnom društvu kao i ulozi mladih u današnjem obrazovnom sustavu održao je Ahmad Alhendawi, tajnik UN-a za mlade. U izlaganju, tajnik Alhendawi naglasio je činjenicu kako su mladi izrazito važni u vrijeme krize te kako je partnerstvo s mladima izazov, ali isto tako, tvrdi Alhendawi kroz razvoj tog partnerstva dolazi se do razvoja zajednice u kojoj je pak uloga edukacije vrlo važna u inkluzivnom učenju te kreiranju posla za mlade ljude.

Nakon uvodnih izlaganja i otvaranja tema za anstavak sjednice, najvažniji dio ove jesenske sjednice bili su izbori za tijela same Regionalne mreže. Dosadašnji član predsjedništva iste, Hrvoje Kovač zbog obaveza na dužnosti zamjenika gradonačelnika nije se kandidirao u treći mandat – U radu i razvoju Regionalne mreže aktivno sudjelujem od 2008. godine, a danas nakon 5 godina mogu sa zadovoljstvom pogledati iza sebe i vidjeti rezultate tog istog razvoja kroz povećanu vidljivost mladih u procesima donošenja odluka na razini europskih regija. Iznimno sam ponosan na sve delegate iz Hrvatske, ali posebno na one iz naše Lepoglave koji su sudjelovali u radu ove organizacije jer je Varaždinska županija od početka kao svoje delegate predlagala mlade iz Lepoglave. Zbog toga me i raduje činjenica što će me u najvišem tijelu upravljanja, u Predsjedništvu ove najveće europske organizacije na nivou europskih regija naslijediti još jedan Lepoglavčan, Mario Žuliček kojem želim mnogo uspjeha u radu i da bude još bolji delegat od mene - zaključio je Kovač.

Mario Žuliček kandidirao se za predsjednika odbora za Edukacijske treninge i umrežavanje te je jednoglasno izabran na tu funkciju koja mu je donijela i poziciju u Predsjedništvu mreže. Ne skrivajući zadovoljstvo izborom, Mario je ukratko izjavio - Iznimno sam zadovoljan što je što je moj osobni rad, ali i rad mladih u Lepoglavi općenito prepoznat kao nešto od čega se može puno naučiti. Nadam se da ću svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju ove velike mreže te da ću biti od koristi mladima iz svih dijelova Europe koji žele krenuti istim smjerom. Ovo je još jedno veliko priznanje Lepoglavi te se nadam da će ono potaknuti donositelje odluka u našoj lokalnoj i regionalnoj sredini da mladima pruže još više povjerenja.

Posebno priznanje kvaliteti rada s mladima u Lepoglavi Mreža je potvrdila dvodnevnom radionicom o budućem programu za mlade Erasmus+ koji će naslijediti dosadašnji Mladi na djelu (Youth in Action), a koju su održali Kovač i Žuliček skrenuvši pritom pažnju kolegama na iskustvo male Lepoglave koja je samo u ovoj godini provela čak 22 projekta iz programa Mladi na djelu. Poseban naglasak stavljen je i na partnerski odnos Grada i mladih na čak tri zajednička projekta što je izazvalo pozitivne reakcije i komentare mladih iz daleko bogatijih regija u Europi, a koji usprkos novcu ipak nisu razvili tako dobar međusobni odnos.

Što se tiče vodstva, Mrežu će i dalje voditi Švicarac Beat Rohner, a u Predsjedništvu su osim Žuličeka mladi iz Rumunjske, Poljske, Bugarske, Turske i Francuske.

Valja napomenuti i podatak kako je Regionalna mreža mladih pri Skupštini Europskih regija svoj rad započela još tamo 2008. godine s ciljem osnaživanja mladih članova regionalnih organizacija mladih za aktivno sudjelovanje u društvu. Mreža danas služi kao svojevrsni forum u kojem mladi ljudi mogu utjecati na regionalnu i europsku politiku, a uz to i razmjenjivati iskustva i dobre prakse. Ona također promiče institucionalno sudjelovanje mladih na regionalnoj i lokalnoj razini, a jedan od ciljeva Mreže je i podržati pravni okvir za regionalno sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka.

Skupština europskih regija (AER - aer.eu) je najveća nezavisna mreža regija u široj Europi. Spaja 250 regija iz 35 zemalja i 16 međuregionalnih organizacija, a AER je politički glas svojih članova i forum za međuregionalnu suradnju.