Sub27022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Tennis IZ GRADA Iskustva Grada Lepoglave zanimljiva sudionicima Regionalne konferencije šumoposjednika jugoistočne Europe

IZ GRADA Iskustva Grada Lepoglave zanimljiva sudionicima Regionalne konferencije šumoposjednika jugoistočne Europe


Na 2. regionalnoj konferenciji šumoposjednika jugoistočne Europe, održanoj u Zagrebu, iskustva grada Lepoglave okupljenima na ovom međunarodnom stručnom skupu prenio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji se i kao saborski zastupnik uključio u parlamentarne aktivnosti vezane za razvoj drvne industrije.

- Grad Lepoglava je prepoznao potencijal šuma na svom području, prije svega šuma privatnih šumovlasnika. S Varaždinskom županijom smo već ranije, uz potporu Europske unije, izradili - For plan, koji se odnosi na područje Ravne gore, Ivančice i Trakošćana, napravili analizu i plan gospodarenja šumama. Iz analize je vidljivo da je gotovo 60 posto šuma u vlasništvu privatnih šumovlasnika i da ti resursi nisu iskorišteni – istaknuo je Škvarić i pojasnio na koji je način Grad Lepoglava krenuo u rješavanje tog problema.

- Potaknuli smo organiziranje Udruge privatnih šumovlasnika Kesten, preko koje je, uz pomoć Fonda općekorisnih funkcija šuma, pokrenuto uređenje šumskih prometnica u dužini od preko 20 kilometara. Na taj je način veliki šumski neiskorišten potencijal postao dostupan. Transferiranjem gradskih sredstva za aktivnosti Udruge omogućili smo kupnju strojeva i mehanizacije neophodnu brojnim članovima udruge za eksploataciju i obradu drvne mase – pojasnio je Škvarić predstavljajući sudionicima skupa Lepoglavu kao primjer dobre prakse, koja je svjesna kako se jedino planskim pristupom i gospodarenjem veliki šumski resurs može ugraditi u razvoj grada.

Sudionicima skupa gradonačelnik Škvarić je predstavio i dva velika gradska projekta vezana za gospodarenje i očuvanje šuma te za razvoj drvne industrije, ne samo na području grada Lepoglave, već i na državnoj razini. To su Centar bioraznolikosti, koji će se graditi u Višnjici, te Tehnološki centar drvne industrije, kojim će se Lepoglava pozicionirati kao centar razvoja drvne industrije u Hrvatskoj.