Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Motorsport Tribina "Žene u lokalnoj zajednici"

Tribina "Žene u lokalnoj zajednici"

Od ukupne populacije u Hrvatskoj 52% čine žene, a u političkom odlučivanju, točnije u Saboru ih je danas 20%, na županijskim i gradskim razinama oko 15% dok se u općinama taj broj spušta na svega 8%. Od ukupno 37 zastupnica u Saboru – 22 su iz SDP-a, što govori da je od svih stranaka na političkoj sceni u Hrvatskoj SDP dao najviše prostora ženama.

Podaci su to koje je na tribini "Žene u lokalnoj zajednici" održanoj u Domu kulture u Lepoglavi, iznijela saborska zastupnica i predsjednica Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske, Dunja Špoljar.

Žene imaju viši stupanj obrazovanja od muškaraca, ali tamo gdje je moć odlučivanja još uvijek dominiraju muškarci. - U Lepoglavi nije teško okupiti žene, imamo aktivne članice Foruma kada treba raditi - peći kolače, provesti humanitarne akcije, podržati razne manifestacije, ali u politiku ih je teško uvući, iznijela je na tribini Marija Varović, tajnica lepoglavskog Foruma.

- Da bi se stanje mijenjalo mnogo ovisi o nama samima, moramo se ohrabriti, poticati žene da i one mogu racionalno gospodariti nekim općinskim i gradskim proračunom kao što uglavnom znaju dobro voditi kućne budžete. Jednako tako znaju što treba za bolji život u njihovim naseljima, gradu, općini. Želimo senzibilizirati i javnost da politika nije samo muški posao, a žene trebaju biti hrabre i odlučne - moraju htjeti onda će i uspjeti, istakla je Varović.

Goste tribine, zamjenicu župana Blanku Glavicu Ječmenicu, kandidata za zamjenika župana Alena Kišića i zamjenika gradonačelnika Grada Lepoglave Alojza Gredelja te kolegice iz Ženske inicijative HNS-a lepoglavske organizacije pozdravila je predsjednica Foruma žena Lepoglave Ružica Kučar.