Sri20102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE Održan prvi aktualni sat novog saziva Vijeća

GRADSKO VIJEĆE Održan prvi aktualni sat novog saziva Vijeća


29. srpnja održana je 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave koja je započela pitanjima vijećnika.

Problem zapuštenog zemljišta

Vijećnik Zorislav Rodek (HNS) pitao je što Grad Lepoglava planira poduzeti kako bi se riješio problem zapuštenih privatnih površina te na koji način planira riješiti problem ambrozije koja predstavlja veliki zdravstveni problem za dio građana, a koja uskoro počinje s cvatnjom?
Gradonačelnik Marijan Škvarić u odgovoru je naveo mjere koje je Grad Lepoglava poduzeo pružajući potporu poljoprivrednicima potičući ih da obrađuju poljoprivredne površine te tako smanje broj zapuštenih parcela. Uz to, jedna od mjera koja se provodi je slanje opomeni i kazni. U prvih šest mjeseci od strane komunalnog redarstva izdano je 68 naloga za čišćenje parcela te nekoliko desetaka opomena, istaknuo je gradonačelnik te najavio da će jedinice lokalne samouprave u novom zakonu o poljoprivrednim površinama dobiti snažan alat u rješavanju problema zapuštenih privatnih površina. Naime, novim će zakonom, koji bi trebao biti donesen do kraja godine, jedinicama lokalne samouprave biti dozvoljeno da urede zapuštene privatne parcele te račun za nastale troškove čišćenja ispostave njihovim vlasnicima na čiju će se imovinu moći zabilježiti ako vlasnici neće podmiriti poslan im račun, pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Kada građanima stižu spremnici za odlaganje plastike i papira

Vijećnicu Željku Paska (SDP) zanimalo je kada će građani dobiti spremnike za papir i plastiku te da li će Grad Lepoglava organizirati preuzimanje tih spremnika.Vijećnica Paska pitala je i hoće li Grad Lepoglava za održavanje i saniranje cestovne infrastrukture nastaviti koristiti materijal koji je korišten za sanaciju lokalne ceste u Sestrancu te za uređenje parkirališta u blizini Doma zdravlja u Lepoglavi. Pojasnila je da je pitanje postavila na traženje građana koji su upozorili na oštećenja koja su se pojavila nakon provedene sanacije.
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je da bi spremnici građanima trebali biti podijeljeni tijekom rujna do kada će se kraju privesti procedura uknjižbe spremnika u vlasništvo Grada Lepoglave. Njihova će podjela biti organizirana u dogovoru s mjesnim odborima, najavio je gradonačelnik.
Odgovarajući na drugo pitanje, gradonačelnik je istaknuo kako je riječ o novoj, ekološki prihvatljivijoj, tehnologiji koja se koristi i u zemljama zapadne Europe i koja pruža dobar omjer kvalitete i cijene. Što se oštećenja tiče, najavio je da će o tome biti obaviješteni izvođači radova. Gradonačelnik je najavio da se istom tehnologijom planira urediti cesta na području MO Purga, na relaciji od kapele sv. Juraja do groblja.

Proširuje li se plinovodna mreža

Kada se planira nastavak proširenja plinovodne mreže na području Grada Lepoglave gradonačelnika Škvarića pitala je vijećnica Štefica Erdec (SDP). Pitala je i u kojoj je fazi projekt izgradnje spojne ceste s Mažuranićevom i Ulicom Eugena Kvaternika te kada je u planu uređenje parkirališnog prostora kod starog groblja u Lepoglavi.
"Što se plinofikacije tiče, Grad može biti tek posrednik između građana i distributera o kojem ovisi širenje plinovodne mreže.", istaknuo je gradonačelnik odgovarajući na prvo pitanje vijećnice Erdec. "Već nekoliko puta sam se sastao s predstavnicima distributera plina za područje Grada Lepoglave prenoseći želju građana za izgradnjom distributivne plinske mreže na područjima u kojima žive. Bio sam kod distributera s predstavnicima MO Žarovnice, Vesi i Gornjeg Vulišinca.", dodao je gradonačelnik istaknuvši kako je distributeru najvažnija ekonomska isplativost i da Grad Lepoglava ne može na to previše utjecati, no Grad i dalje može, što će učiniti, ubrzati da se distributer po tom pitanju sastane s građanima.
Što se projekta spojne ceste Mažuranićeva-Kvaternikova tiče, gradonačelnik je pojasnio da je ove godine završen postupak otkupa zemljišta, a da će iduće biti spremna sva dokumentacija, zajedno s građevinskom dozvolom, potrebna za početak gradnje navedene spojne ceste. Što se pak uređenja parkirališta kod groblja tiče, gradonačelnik je odgovorio da je sva potrebna dokumentacija zajedno s suglasnostima i dozvolama pribavljena. Isti je slučaj s dokumentacijom za uređenje grobne kuće, dodao je gradonačelnik izrazivši plan da se zahvati na uređenju parkirališta i grobne kuće odrade iduće godine.

Nezadovoljstvo raspodjelom novca za udruge

Vijećnik Robert Dukarić (HDZ) pitao je gradonačelnika kada se planira realizirati projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici
Gradonačelnik Škvarić je u odgovoru vijećniku Dukariću istaknuo da je projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici vezan uz raspis natječaja za energetsku obnovu od strane Ministarstva
zaštite okoliša kojeg Ministarstvo, unatoč najavama, u protekle dvije godine nije raspisalo. Gradonačelnik je pojasnio da je sva projektna i natječajna dokumentacija izrađena i spremna te se samo čeka raspisivanje očekivanog natječaja. Gradonačelnik je ovom prigodom pozvao vijećnika Dukarića da utječe na ministra da se taj natječaj raspiše.
S obzirom na to da je u ovogodišnjem proračunu za realizaciju tog projekta predviđeno 700.000 kuna, vijećnik Dukarić je istaknuo bi se s tim sredstvima moglo urediti krovište, vanjska toplinska ovojnica i zamijenila stolarija, na što je gradonačelnik pojasnio kako se projektom, vrijednim oko 1.5 kuna od kojih bi dio bio osiguran upravo na natječaju, planiraju opsežniji zahvati koji bi omogućili da se dom potpuno uredi i stavi u punu funkciju te da zbog toga vrijedi pričekati otvaranje natječaja.
Vijećnika Dukarića zanimalo tko je donio odluku o dodjeli financijskih sredstava za realizaciju projekata i programa udruga te koji su bili uvjeti za smanjenje odnosno povećanje dodijeljenog iznosa. Naime, vijećnik Dukarić tvrdi da su udrugama s područja Višnjice sredstva u odnosu na proteklu godinu smanjena, dok su ostale udruge, rekao je Dukarić, dobile više nego lani. Izrazio je sumnju u to da je vrednovanje projekata i programa odrađeno korektno.
Gradonačelnik Škvarić je pojasnio kako je prijavljene projekte i programe vrednovala komisija imenovana od strane TKIC-a čije je on mišljenje prihvatio. Pri tom su, istaknuo je gradonačelnik, neke udruge dobile više sredstava, a neke manje te da bi ako se usporede dodijeljena sredstva tijekom prijašnje dvije godine rezultat bio drugačiji.

Kakav je stav po pitanju dovoza varaždinskog smeća u Jerovec

Što je s početkom izgradnje vatrogasnog centra u Lepoglavi pitao je gradonačelnika nezavisni vijećnik Boris Šinko. Pitao ga je i da li gradska vlast planira dati potporu Gradu Ivancu u nastojanju da zabrani dovoza varaždinskog smeća na deponij u Jerovcu. Vijećnik Šinko je pri tom rekao da, bude li varaždinsko smeće deponirano u Jerovcu, za šest do devet mjeseci više neće biti mjesta za deponiranje smeća uopće pa tako i smeća s područja Grada Lepoglave, a što bi moglo stvoriti velike probleme i poskupljenje usluge odvoza smeća za građane.
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik je pojasnio da je projektna dokumentacija za izgradnju vatrogasnog centra spremna no da je za početak izgradnje potrebno osigurati financijske uvjete što se planira prijavom na buduće natječaje.
Što se potpore Gradu Ivancu tiče, gradonačelnik Škvarić je istaknuo da Grad Ivanec nije tražio nikakvo mišljenje niti informirao Grad Lepoglavu o postupcima koje poduzima.
"Ja sam legalist. Rješenje ovog problema treba naći u okviru zakona", istaknuo je gradonačelnik u svom odgovoru.