Čet02122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Gradonačelnik Škvarić susreo se s mađarskim veleposlanikom NJ.E. dr. Csabaom Demcsákom

IZ GRADA Gradonačelnik Škvarić susreo se s mađarskim veleposlanikom NJ.E. dr. Csabaom Demcsákom


Gradonačelnik Marijan Škvarić sastao se u srijedu, 16. prosinca u Lepoglavi s veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. dr. Csabaom Demcsákom.

Mađarski je veleposlanik u Lepoglavi boravio na radnom sastanku na kojem su dogovorene aktivnosti vezane za identifikaciju posmrtnih ostataka kraljevske loze Korvin u Mađarskoj, a čiji je potomak Ivaniš Korvin, čiji bi DNK uzorak trebao pomoći u identifikaciji, sahranjen u lepoglavskoj župnoj crkvi. Upravo je tu poveznicu Lepoglave s Mađarskom istaknuo gradonačelnik Škvarić prilikom kratkog predstavljanja bogate lepoglavske povijesti i kulturnog nasljeđa. Istaknuo je i povezanost Lepoglave s Mađarskom temeljene na suradnji vezanoj uz čipku i prijateljske odnose s čipkaricama iz mađarskog grada Kiskunhalasa.

NJ.E. dr Csaba Demcsák ovom je prigodom prihvatio ranije upućeni poziv da Mađarska bude zemlja partner 25. Međunarodnog festivala čipke. Istaknuo je da će to biti dobra prigoda posjetiteljima festivala predstaviti Mađarsku, njenu kulturu i gastronomiju te istaknuti međusobne poveznice. Predložio je da se upravo u tom svijetlu u Lepoglavi postavi kip ili spomen ploča koja će podsjećati na kraljevsku lozu Korvin koja povezuje Lepoglavu i Mađarsku. Istaknuo je i želju za dugoročnom suradnjom na gospodarskom planu povezivanjem gospodarskih subjekata.
Gradonačelnik Škvarić ukazao je na skoro otvaranje nove europske financijske omotnice 2021. - 2027. i njen veliki potencijal te predložio mogućnost suradnje u njenom okviru na zajedničkim europskim projektima.

Sastanak je završen dogovorom o skorim prvim konkretnim koracima suradnje, a koji su vezani za 25. Međunarodni festival čipke u što će biti uključen, na sastanku nazočan, János Dezső ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu.
Sastanku su nazočili vlč. Nenad Piskač, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Lepoglave i vlč. Ivica Cujzek, župnik rodom iz Lepoglave, a sada župnik u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.