Čet17062021

Posljednje izmjene12:17:08 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Zdravstveno ispravna voda prioritet Grada Lepoglave

IZ GRADA Zdravstveno ispravna voda prioritet Grada Lepoglave


U današnje vrijeme koje je obilježeno pandemijom korona virusa, svaka aktivnost koja se provodi s ciljem zaštite ljudskog zdravlja je od velike koristi i značaja. Uvažavajući navedeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice u kojima se ističe važnost provođenja dezinfekcije vode za ljudsku potrošnju. Radi se o mjeri koja je obvezna i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavima sredstvima na bazi klora, odnosno radi se o 15 % vodenoj otopini natrijevog hipoklorita koja učinkovito dezinficira cjevovode za pitku vodu, bez štetnosti za ljudsko zdravlje.

Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Stoga je važno istaknuti da je voda iz lokalnih vodoopskrbnih sustava u većini slučajeva zdravstveno neispravna i nije siguran način vodoopskrbe nikada pa niti sada u trenutnoj kriznoj situaciji.

Vodeći se brigom za zdravlje građana, Grad Lepoglava je donirao navedenu otopinu natrijevog hipoklorita za dva lokalna vodovoda na području Grada koji jedini imaju ugrađene automatske dozatore – to su vodovod Jureni u Kameničkom Podgorju i vodovod Močvarci koji opskrbljuje područje Očure i Purge.

Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je kako Grad ne upravlja lokalnim vodovodima , no postoji Zakon o vodama kojega se vodni odbori trebaju pridržavati, a navedena pomoć od Grada još je jedna u nizu donacija gdje se pokazuje briga za zdravlje građana. Ovo su samo neke od važnijih prijašnjih donacija – nabavljena vaga za pčelare, repelenti za lovce, žute trake za vinogradare, provođenje deratizacije i ostalo.