Sri02122020

Posljednje izmjene12:53:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo NEVRIJEME (FOTO/VIDEO) "Ne pamtimo da se dogodilo nešto ovako"

Ostale vijesti

NEVRIJEME (FOTO/VIDEO) "Ne pamtimo da se dogodilo nešto ovako"


Mještani Žarovnice, Kamenice i Kameničkog Podgorja zasigurno će pamtiti blagdan Veliki Gospe 2020. godine. Tog su dana zbrajali štetu i sanirali oštećenja koja je noć prije prouzročilo nevrijeme s obilnom kišom kakvu ne pamte ni najstariji mještani tog kraja.

Negdje oko 21 sat 14. kolovoza počela je padati kiša koja je bila toliko obilna da su se ubrzo počela puniti korita potoka, a s brjegova se slijevati oborinske vode koje su ulazile u kuće mještana plaveći podrumske i prizemne prostore. Voda se prelijevala i na prometnice na kojima je i zbog šljunka, zemlje i različitog raslinja, koje su nanijele oborinske vode, promet bio otežan. Došlo je i do pojave klizišta koja su zaprijetila i obiteljskim kućama.

- S brijega se slijevalo toliko vode da je prijetila da će u kuću ući kroz prozor u prizemlju, no zahvaljujući brzoj reakciji uspjeli smo se obraniti – kaže jedan od mještana Žarovnice kojem se iza kuće pojavilo klizište, a voda na dvorište nanijela velike količine blata. Srećom, kuća je obranjena. Te sreće nije bila vlasnica tekstilnog obrta "Vesna" kojoj su oborinske vode ušle u prostor u kojem se nalaze šivaći strojevi i roba.
- Ni najstariji mještanin ne pamti ovako nešto. Kiša je bila i to obilnih no postojeći propusti za vodu koji su izgrađeni oko kuće tu su vodu uredno odvodili. Ovog puta vode je bilo toliko da propusti nisu pomogli te je poplavljeno šivaona. Nadam se samo da nije došlo do oštećenja šivaćih strojeva koje smo nedavno nabavili – rekla je vlasnica obrta koja je zajedno s članovima obitelji cijelu noć vodila "borbu" s nadirućom vodom.

Žiteljima najpogođenijih krajeva u pomoć su odmah priskočili vatrogasci iz triju gradskih vatrogasnih društva – DVD-a Lepoglave, DVD-a Kamenice i DVD-a Višnjice koji su ispumpavali vodu te do kasno u noć i ranih jutarnjih sati radili propuste kako bi na kritičnim mjestima preusmjerili vodu.

Obilazak terana dan poslije pružao je dokaze koji su svjedočili o nezapamćenom oborinskom nevremenu. U blizini obiteljski kuća mještani su sanirali oštećenja, odštopavali propuste i zbrajali štete kojih je bilo i na poljoprivrednim usjevima. Kiša, vjetar pa i tuča koja također nije izostala, uništili su brojne poljoprivredne kulture mještana. Na oranicama je voda vadila krumpir i odnosila nasade koje nije štedio ni vjetar, a ni tuča.
Na prometnicama su drugog dana još uvijek bili vidljivi nanosi zemlje. Većina je nanosa otklonjena kako bi se uspostavio normalan promet no teška mehanizacija je i dalje tijekom dana radila na sanaciji oštećenja i probijanju ostalih prometnica.