Pon18102021

Posljednje izmjene02:03:33 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Atraktivni „Mađarski dan“

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Atraktivni „Mađarski dan“


Drugi festivalski dan 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi bio je u znaku Mađarske, zemlje - partnera ovogodišnjeg festivala čipke.
Gosti iz Mađarske u Lepoglavi su pripremili raznolik i atraktivni program na kojem su predstavili svoju bogatu folklornu tradiciju, a gostima festivala ponudili su i tradicionalna jela mađarske kuhinje.

Gosti iz Mađarske u dvorištu pavlinskog samostana pripremili su atraktivni folklorni program koji je oduševio festivalsku publiku, posebice maestralni nastup sastava Puszta Bend iz Budimpešte, u kojem sviraju glazbenici iz Budimpeštanskog plesnog ansambla te Orkestra Rajko i „Sto violina“. Virtuozi iz ove kapele u Lepoglavi su priredili nastup za pamćenje svojom maestralnom izvedbom najpoznatijih skladbi romske glazbe i mađarskih pjesama, ali i opereta i suvremenih kompozicija.

"Romska i stara varoška glazba dio su identiteta Mađarske, koja je postala mađarski brend prepoznat u cijelom svijetu. Drago mi je da smo na festivalu u Lepoglavi mogli predstaviti i taj dio bogate tradicijske baštine naše zemlje." , istaknuo je Janos Dezso, prvi savjetnik Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu i ravnatelj zagrebačkog Instituta Liszt.

Nakon maestralnog nastupa kapele Puszta u dvorištu pavlinskog samostana nastupili su i članovi folklornog ansambla iz Kiskunhalasa, koji su na festivalskoj pozornici plesali čardaše i druge tradicionalne plesove Mađarske.

"Našim prijateljima u Lepoglavi donijeli smo na ovogodišnji festival tri dara - našu slavnu mađarsku čipku, naš folklor i radove naše keramičarke Anne Csaszar.", rekao je o ovom atraktivnom nastupu Robert Fülöp, gradonačelnik Kiskunhalasa.

Riječi dobrodošlice mađarskim umjetnicima uputio je Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, koji je na ovoj lijepoj glazbenoj večeri posebno zahvalio Njegovoj Ekscelenciji Csabi Demcsaku, mađarskom veleposlaniku u Zagrebu te svom kolegi, gradonačelniku Kiskunhalasa.
"Vjerujem da ćemo nastaviti ovu lijepu priču i u budućnosti te da ćemo s našim mađarskim prijateljima našu suradnju u očuvanju i promociji tradicijske baštine nastaviti te ju proširiti i na druga područja." , naglasio je gradonačelnik Škvarić.

Atraktivni program „Mađarskog dana“ na 25. Međunarodnom festivalu čipke nastavljen je u lepoglavskoj župnoj crkvi gdje je koncert pod nazivom - Nekoć bijaše dobri kralj Matijaš, održao izvrsni budimpeštanski ansambl za staru glazbu - Musica Antiqua, čiji su glazbenici izveli atraktivni program na kojem su bile skladbe iz doba kralja Matijaša Korvina i njegovog sina Ivaniša, koji počiva u lepoglavskoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, te glazbu s mađarskog kraljevskog dvora od 15. do 17. stoljeća.