Čet02122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije 25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvorena izložba filatelističkih izdanja koja su pratila održavanje dosadašnjih festivala čipke u Lepoglavi

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvorena izložba filatelističkih izdanja koja su pratila održavanje dosadašnjih festivala čipke u Lepoglavi


Uoči otvaranja 25. Međunarodnog festivala čipke, u pavlinskom je samostanu u Lepoglavi otvorena filatelistička izložba Kluba filatelista Varaždin. Na izložbi je predstavljena retrospektiva filatelističkih izdanja koja su pratila dosad održanih 25 festivala čipke u Lepoglavi, a prema riječima Josipa Jelenečkog, organizatora ove izložbe, dio je to bogatog opusa koji je značajno pridonio predstavljanju Međunarodnog festivala čipke i Lepoglave u svijetu.

"Svih je proteklih održanih festivala čipke u Lepoglavi u svijet poslano više od 120.000 dopisnica i omotnica koje su odaslale poruke i informacije o festivalu i grad koji se, zahvaljujući svojoj kulturi i tradiciji, može nazivati Dubrovnik sjevera.", poručio je Jelenečki otkrivši i da su u svijet odaslani i milijuni poštanskim markica upravo s lepoglavskim motivima.

"Od 1991. godine Hrvatska pošta izdala je 40 poštanskih marki s motivima iz lepoglavskog kraja što pokazuje koliki je značaj njegove kulture i tradicije.", poručila je Katarina Belavić, predstavnica Hrvatske pošte.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuvši da lepoglavska čipka i poštanske marke imaju nešto zajedničko.
"Ma koliko tanka bila nit lepoglavske čipke ona ima veliku snagu povezivanja ljudi i krajeva. Isto tako, ma koliko bila mala poštanska marka ona ima moć prenošenja informacija svijetom koji se zahvaljujući upravo poštanskim markama upoznao s našom kulturom i tradicijom.", rekao je Škvarić.