Sub27022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije 24. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Uz epidemiloške mjere otvoreno virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke

24. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Uz epidemiloške mjere otvoreno virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke


U dosad nezabilježenim uvjetima 24 godina duge povijesti održavanja Međunarodnog festivala čipke, uvjetovanih epidemijom virusa COVID-19, u Lepoglavi je 11. rujna, uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvoren 24. Međunarodni festival čipke. Upravo je epidemija virusa COVID-19 bila razlog da i samo održavanje festivala bude drugačije nego dosad. Naime, ovogodišnji se festival održava u virtualnom obliku.

- Ne želeći prekinuti kontinuitet održavanja festivala, koji je po prvi puta održan 1997. godine, prilagodili smo se okolnostima i organizirali ga u virtualnom obliku predstavljajući i ove godine svijetu čipku u njenom punom sjaju i ljepoti. Lepoglavska čipka naše je bogato kulturno nasljeđe koje ima značajan utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na samom početku svečanosti otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.
- Ovog trenutka na svojim pametnim telefonima, tabletima i računalima možete virtualno prošetati izložbama postavljenima u prostoru pavlinskog samostana i pogledati video predstavljanja 12 inozemnih i devet izlagača iz domaćih čipkarskih centara koji su, da su okolnosti drugačije, danas trebali biti ovdje i biti sudionici 24. Međunarodnog festivala čipke – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Svečanost otvaranja održana je u festivalskom šatoru postavljenom u atriju pavlinskog samostana. Nazočili su joj visoki gosti - izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni predsjednikov savjetnik za kulturu Zdravko Zima; izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Anđelko Stričak; izaslanica ministrice turizma i sporta, pomoćnica ministrice Olivera Šarić; izaslanica ministrice kulture i medija, voditeljica službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić; saborski zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač; veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva; tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop; predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac; zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak; izaslanik biskupa Varaždinske županije prč. Anđelko Koščak te gradonačelnici i načelnici gradova i općina te predstavnici javnih ustanova i službi.

- Lepoglavska čipka jedan je od brendova Varaždinske županije i obogaćuje njenu turističku ponudu – poručio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac čestitavši organizatorima što su u trenutnim okolnostima organizirali festival.

Zadovoljstvo i čast što boravi u Lepoglavi i što je Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke izrazila je veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva. Obraćajući se nazočnima upoznala ih je s umijećem izrade čipke u Bugarskoj koje, kao i lepoglavsko čipkarstvo, potječe od briselske čipke.

Čestitke na organizaciji festivala domaćinu je uputila izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Kolarić pohvalivši način kako su u ovim zahtjevnim i specifičnim vremenima nastavili festivalsku promociju lepoglavske čipke i njene vrijednosti.
- Vjerujem da će lepoglavska čipka trajno osigurati očuvanje i promociju čipkarstva ispunjavajući ciljeve UNESCO-ve konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine čije je Hrvatska potpisnik – prenijela je poruku ministrice Nine Obuljen Koržinek.

- Festival primjerom pokazuje da smo prepoznali jedinstvenost i umjetničku značaj, ali i gospodarsku vrijednost čipke koja, osim što nosi tradicijski kod ovog kraja, ima bitan ekonomski i socijalni element, prehranjivala je obitelji i generacije, spaja ljude, krajeve i kontinente. Mala nit koja čini velika dijela – u svom je obraćanju kazala pak izaslanica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić.

Ispred predsjednika vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića okupljenima se obratio njegov izaslanik Anđelko Stričak koji je istaknuo da je za raditi čipku potrebno puno ljubav i topline te da je čipka odličan turistički potencijal.

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja festivala, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je rekao kako je važno istaknuti da se Festival održava u gradu upisanom na kulturnu mapu Hrvatske.
- Za čipku je osim znanja, spretnosti i talenta potrebno veliko strpljenje, ono čega nam najviše nedostaje. Strpljene je važna osobina i ako budemo strpljivi nadam se da ćemo idući festival dočekati bez zaštitnih maski – poručio je Zima.

Festival je otvoren uz podizanje festivalske zastave praćeno nastupom Limene glazbe Lepoglava.

Inače, u glazbenom dijelu svečanog otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke nastupili su Gabrijela Hrženjak uz klavirsku pratnju Patrika Zamude, Lucija Job i Hrvoje Funda te Dorijan i Dominik Varović.

Na virtualnu šetnju izložbama moguće je krenuti na službenoj festivalskoj Internet stranici www.festival-cipke.com. Ne samo virtualno šećući samostanom, izložbe će se moći razgledati i uživo i to svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.