Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Izlagači na sajmu predstavili tradicijske proizvode, Limena glazba Lepoglava održala godišnji koncert, a posjetitelje festivala nasmijali otac i sin Kerekeš

Posljednjeg dana održavanja 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi posjetitelji su mogli razgledati, dan ranije otvoren, 12. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata na kojem se predstavilo 20-ak izlagača, većinom domaćih OPG-a i udruga koji su posjetiteljima ponudili tradicijske proizvode lepoglavskog kraja.

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Atraktivni „Mađarski dan“


Drugi festivalski dan 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi bio je u znaku Mađarske, zemlje - partnera ovogodišnjeg festivala čipke.
Gosti iz Mađarske u Lepoglavi su pripremili raznolik i atraktivni program na kojem su predstavili svoju bogatu folklornu tradiciju, a gostima festivala ponudili su i tradicionalna jela mađarske kuhinje.

KUMIČIN TIKVENJAK (FOTO) Održano natjecanju u pripremi tikvenjaka


Njegujući vlastitu tradiciju, pa tako i onu kulinarsku, u okviru 25. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održano natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira – Kumičin tikvenjak.

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvorena izložba filatelističkih izdanja koja su pratila održavanje dosadašnjih festivala čipke u Lepoglavi


Uoči otvaranja 25. Međunarodnog festivala čipke, u pavlinskom je samostanu u Lepoglavi otvorena filatelistička izložba Kluba filatelista Varaždin. Na izložbi je predstavljena retrospektiva filatelističkih izdanja koja su pratila dosad održanih 25 festivala čipke u Lepoglavi, a prema riječima Josipa Jelenečkog, organizatora ove izložbe, dio je to bogatog opusa koji je značajno pridonio predstavljanju Međunarodnog festivala čipke i Lepoglave u svijetu.

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Otvoren jubilarni Međunarodni festival čipke


Po 25. put u Lepoglavi je podignuta festivalska zastava čime je, uz vatromet i počasni pucanj kuburaša, otvoren 25. Međunarodni festival čipke.

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Lepoglava danas postaje centar čipkarstva


Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke u petak, 10. rujna, započeo je ovogodišnji, jubilarni, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. U tri festivalska dana posjetitelji ovoga festivala imat će prigodu u pavlinskom samostanu i Domu kulture vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske čipke, ali i čipke iz deset europskih zemalja.
Organizatori ovoga međunarodnoga festivala za posjetitelje su pripremili raznolik, zanimljiv i atraktivni program.

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Poziv čipkaricama da posjete izložbe


"Prepoznatljivost Lepoglave u velikoj mjeri možemo zahvaliti upravo našim vrijednim čipkaricama. Još od vremena učiteljica čipke, Zlate Šufflay i Danice Brössler, naše su čipkarice predano radile na očuvanju ove iznimne kulturne baštine Lepoglave. Zahvaljujući njihovom predanom radu univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Naša mala Lepoglava zahvaljujući njima dobila je markantno mjesto među najpoznatijim čipkarskim centrima, ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu.", istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave u pozivu koji je uputio čipkaricama iz Lepoglave.

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Od 10. do 12. rujna Lepoglava će biti svjetsko središte čipkarstva


Nakon prošlogodišnjeg virtualnog, ovogodišnji Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, riječ je o njegovom 25. jubilarnom izdanju, ponovno se vraća u tradicionalno izdanje. Održavat će se 10 do. 12. rujna i u tom će se periodu u Lepoglavi, točnije u prostorima pavlinskog samostana i Doma kulture, moći razgledati izložbe čipaka iz Lepoglave, Hrvatske i inozemstva (Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke, Malte i Mađarske) .

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Poznat program jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi


Od 10. do 12. rujna u Lepoglavi će se održavati jubilarno 25. izdanje Međunarodnog festivala čipke.
Nakon što je prošle godine zbog pandemije koronavirusa održan u virtualnom obliku, ove se godine posjetiteljima ponovno otvaraju vrata izložbenih prostora u Lepoglavi. Što će se sve moći vidjeti i doživjeti na 25. Međunarodnom festivalu čipke otkriva objavljen program.

OTKAZAN JAILHOUSE FESTIVAL Zdravlje na prvom mjestu


Ni ove se godine u Lepoglavi neće održati Jailhouse festival. Odluku da se Festival ne održi Nezavisna udruga mladih, organizator Festivala, donijela je poštujući odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kao i upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Naime, ispred samog održavanja Festivala organizator je, navodi se u priopćenju za javnost, stavio zdravlje i sigurnost sugrađana, mladih, ali i ostalih posjetitelja Jailhouse festivala.

ZAVRŠENI LEPOGLAVSKI DANI (FOTO) Posjetitelji imali prigode ponovno se okupiti i zabaviti na jednom mjestu


Iako, s razlogom, sadržajno i opsegom nešto skromniji u odnosu na prijašnje, ovogodišnji Lepoglavski dani pružili su prigodu građanima da se, nakon prošlogodišnjeg "zaključavanja" izazvanog epidemijom virusa COVID-19 te nemogućnosti održavanja manifestacija, ponovno okupe u većem broju te se, uz pridržavanje ublaženih epidemioloških mjera, malo druže, opuste i zabave.

LEPOGLAVSKI DANI (FOTO) Tko je ovogodišnji "Meštar od kotlovine"?

Priliku da pokažu svoje kuharsko umijeće u pripremi kotlovine i ovih su Lepoglavskih dana imali sudionici natjecanja u pripremi ovog domaćeg specijaliteta.

ŠAHOVSKI TURNIR (FOTO) U okviru Lepoglavskih dana održan šahovski turnir


U okviru ovogodišnjih Lepoglavskih dana u Lepoglavi je, u organizaciji Šahovskog kluba Lepoglava, održan šahovski turnir.

NAJAVA U petak počinju Lepoglavski dani


Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja uvjetovanog epidemijom izazvanom virusom COVID-19, zabavno-turistička manifestacija Lepoglavski dani ponovno se vraća u gradski parku Lepoglavi.

VIRTUALNI FAŠNIK Umjesto na lepoglavskim ulicama ovogodišnji će se fašnik održati u virtualnom svijetu


Lepoglavski fašnik još je jedna od brojnih manifestacija koje su se zbog epidemije koronavirusa preselila u virtualni svijet.

NAJAVA Prva digitalna Noć muzeja u Lepoglavi


Manifestacija koja je započela 2005. godine i koja je tijekom proteklog razdoblja prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja održat će se i u ovo pandemijsko vrijeme. No, za razliku od prijašnjih godina, muzeji i muzejske ustanove posjetitelji će moći obići iz svog doma, šećući se njihovim virtualnim prostorom.

FESTIVAL ČIPKE Zatvoren 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi


Nakon 20 dana trajanja u Lepoglavi je zatvoren 24. Međunarodni festival čipke, jedinstven po tome što je po prvi puta održan u virtualnom obliku. Naime, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, 24. izdanje Međunarodnog festival čipke nije moglo biti održano na tradicionalan način već je ljepota lepoglavske čipke i čipkarsko umijeće lepoglavskih kao i čipkarica iz 12 inozemnih te devet hrvatskih čipkarskih centara predstavljeno u virtualnom svijetu koji su mnogi iskoristili kako bi uživali u razgledu postavljenih izložba. Gotovo tisuću posjetitelja virtualno je do sada prošetalo izložbenim prostorima pavlinskog samostana.

24. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE (FOTO) Uz epidemiloške mjere otvoreno virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke


U dosad nezabilježenim uvjetima 24 godina duge povijesti održavanja Međunarodnog festivala čipke, uvjetovanih epidemijom virusa COVID-19, u Lepoglavi je 11. rujna, uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvoren 24. Međunarodni festival čipke. Upravo je epidemija virusa COVID-19 bila razlog da i samo održavanje festivala bude drugačije nego dosad. Naime, ovogodišnji se festival održava u virtualnom obliku.

24. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Prigodna poštanska omotnica i žig


Već tradicionalno, održavanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi popraćeno je prigodnim poštanskim žigom i omotnicom. Ta će se tradicija nastaviti i ove godine, prigodom održavanja 24. Međunarodnog festivala čipke.

24. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Festival počinje u petak, bit će virtualan, ali izložbe će se u pavlinskom samostanu moći razgledati i fizički svakog vikenda do kaja rujna


Unatoč epidemiološkoj situaciju izazvanoj virusom COVID-19 zbog koje su diljem Hrvatske i svijeta otkazane brojne manifestacije, Međunarodni festival čipke u Lepoglavi zadržat će svoj kontinuitet i biti održan i ove godine, ali u drugačijem izdanju. Naime, ovogodišnje, 24. izdanje, Međunarodnog festivala čipke održat će se u virtualnom obliku, a bit će otvoreno ovog petka, 11. rujna.

MEMORIJALNI TURNIR STJEPAN KRIŽANEC Pobjednik turnira ekipa Graditeljstvo Cvilko


U Višnjici je 1. i 2. kolovoza odigrano 25. jubilarno izdanje jednog od najdugovječnijih memorijalnih malonogometnih turnira "Memorijalni malonogometni turnir Stjepan Križanec", koji se igra u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Križanca iz Višnjice.