Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA OD MRAZA Građani pozvani da do 28. travnja prijave štete


Građani s područja Grada Lepoglave, na čijoj je imovini nastala šteta od mraza, pozvani su da se jave Gradu Lepoglavi radi prijave štete nastale u poljoprivredi.

POZIV Prijavite štetu na poljoprivredi nastalu uslijed niskih temperatura


Grad Lepoglava uputio je poziv građanima s gradskog pordučja da prijave štete u poljoprivredi nastale uslijed niskih temperatura i snijega koji su zabilježeni na području Grada Lepoglave od 7. travnja 2021. godine, a kako bi se moglo utvrditi postojanje uvjeta nužnih za podnošenje prijedloga za proglašenje prirodne nepogode za područje Grada Lepoglave.

LAG SJEVEROZAPAD OBJAVIO NATJEČAJ ZA TIP OPERACIJE 6.3. Još dva milijuna kuna za mala poljoprivredna gospodarstva


Nakon što je početkom lipnja Lokalnoj akcijskoj grupi – Sjeverozapad Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo dodatnih milijun i 996 tisuća kuna za potporu lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER, kao najuspješnijoj lokalnoj akcijskoj grupi u Republici Hrvatskoj u provedbi LAG natječaja, ova je lokalna akcijska grupa u utorak, 8. prosinca, objavila novi natječaj za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

LAG SJEVEROZAPAD Novih 2 milijuna kuna za male poljoprivrednike


Odlukom Ministarstva poljoprivrede Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad dodijeljeno je još milijun i 996 tisuća kuna za potporu lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER.

IZ GRADA Proglašena prirodna nepogoda od mraza i niskih temperatura. Poljoprivrednici pozvani da prijave štete.


Zbog šteta na trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama, koje su u periodu od 2. do 8. travnja ove godine zahvatile područje Varaždinske županije, župan Radimir Čačić donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje Varaždinske županije, pa tako i područje Grada Lepoglave.

LAG SJEVEROZAPA Raspisan natječaj za Tip operacije 4.1.1.


Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u Lepoglavi, u utorak, 5. studenoga, donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva.

IZ GRADA Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi


Grad Lepoglava raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2019. Riječ je o potporama namijenjenima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, pod koja spadaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrti, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, upisanima u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva sa sjedištem odnosno prebivalištem na području Grada Lepoglave.

NATJEČAJ LAG Sjeverozapad objavio natječaj za provedbu tipa operacije 7.4


Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad objavila je 15. listopada LAG natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad za Tip operacije 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

LAG SJEVEROZAPAD Počele prijave na natječaj za tip operacije 6.3.


Nakon što je u srijedu, 4. travnja, u županijskoj palači održana posljednja u nizu radionica Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, na kojima je detaljno predstavljena operacija 6.3. Programa ruralnog razvoja, od četvrtka, 5. travnja, zainteresirani prijavitelji svoje projekte mogu prijaviti na ovaj natječaj i dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 115 tisuća kuna.
Na radionici u Varaždinu predstavljen je natječaj za tip operacije 6.3., koji je namijenjen malim obiteljskim gospodarstvima ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, uvjeti natječaja te kriteriji za odabir projekata.

POZIV LAG Sjeverozapad raspisao natječaj za potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima te organizira radionicu na kojoj će natječaj biti predstavljen


Želeći detaljno informirati zainteresirane OPG-ove s područja grada Lepoglave o nedavno raspisanom prvom LAG natječaju za mjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", LAG Sjeverozapad organizira u utorak, 27. ožujka u 18 sati u lepoglavskom Domu kulture radionicu na kojoj će zainteresirane OPG-ove s područja grada Lepoglave upoznati s detaljima natječaja, natječajnom dokumentacijom i načinom podnošenja prijava.

POLJOPRIVREDA Vlada za ublažavanje šteta nastalih od elementarne nepogode na području grada Lepoglave dodijelila ukupno tek nešto više od 50.000 kuna


Za ublažavanje šteta nastalih od elementarne nepogode na području grada Lepoglave, riječ je o mrazu koji je pričinio znatne štete na poljoprivrednim i voćarskim kulturama u travnju prošle godine, vlada je odredila ukupno 51.536 kuna.
Štete koje su tada nastale na području grada Lepoglave procijenjene su na nešto više od 1.100.000 kuna.

NAJAVA U petak će se održati tribina s temom osnivanja zadruge proizvođača mlijeka i mesa


U petak, 10. studenog u Domu kulture u Lepoglavi, s početkom u 19 sati, održat će se tribina na temu "Projekt osnivanja zadruge za proizvođače mlijeka i mesa".

POZIV Savjetovanje za poljoprivrednike


Grad Lepoglava u suradnji s Varaždinskom županijom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Savjetodavnom službom Varaždin organizira u ponedjeljak, 30. studenog savjetovanje za poljoprivrednike. Savjetovanje će se održati u Domu kulture u Lepoglavi s početkom u 18 sati.

ELEMENTARNA NEPOGODA Šteta od ovogodišnjeg mraza 1.171.833 kuna


I dok se saniraju štete od posljedica nedavnog nevremena, iz Županijskog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda stigla je informacija o procijeni štete nastale od mraza 28. travnja ove godine. Prema njoj, procijenjena šteta za grad Lepoglavu iznosi 1.171.833 kuna.

OBAVIJEST Proglašena elementarna nepogoda od mraza, slijede prijave šteta


Župan Varaždinske županije danas (petak, 28. travnja) je proglasio elementarnu nepogodu od mraza na području gradova Lepoglave i Novog Marofa te u općinama Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Breznica, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

NAREDBA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE Mjere za sprejčavanje širenja ptičje gripe


Zbog pojave influence ptica i radi suzbijanja njenog širenja, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o mjerama sprječavanja njene pojave i širenja na području Republike Hrvatske.

IZ GRADA Objavljen poziv Grada Lepoglave za dodjelu potpora za poticanje u biljnoj i stočarskoj proizvodnji


Grad Lepoglava će i ovoj godini financijskim potporama poticati biljnu i stočarsku proizvodnju na svom području.
U toj je namjeri Grad je 13. travnja objavio Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje u biljnoj i stočarskoj proizvodnji na koji se mogu javiti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva s prebivalištem odnosno sjedištem na području grada Lepoglave čija se proizvodnja odvija na gradskom području.

ISPIT ZA RUKOVANJE SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Nezadovoljstvo rješenjem o obaveznom pohađanju predavanja


Dosadašnjoj praksi polaganja ispita za sigurno rukovanje i primjenu sredstva za zaštitu bilja bez prethodne pohađanje izobrazbe odnosno odslušanog predavanja čini se došao je kraj.
Rješenjem izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede, a o kojem su u srijedu (2. ožujka) informirane ustanove koje organiziraju polaganje navedenih ispita, ispitu se više ne može pristupiti bez da se prethodno ne odsluša predavanje odnosno prođe izobraza u trajnju od 15 sati.

OCJENJIVANJE VINA Šampion ocjenjivanja rajnski rizling Dragutina Putara Novoseleca


Za vrijeme trajanja Skupštine Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec održano je interno ocjenjevanje vina.

BERBA BUČA Uzgojene buče spremne za preradu (video)


Agro – turistički klaster "Lepoglava" kraju je priveo projekt Pokusno – pokaznog polja uzgoja buča. Naime, ovih je dana odrađena berba uzgojenih buča na oko četiri hektara zakupljenih poljoprivrednih površina.

NAJAVA Berba buča u Lepoglavi


Sutra će (utorak, 8. rujna), u 9 sati, biti upriličena berba biča uzgojenih na pokusno – pokaznom polju na području Putin uz rijeku Bednju u Lepoglavi.
Riječ je o berbi buča uzgojenih u okviru Projekta pokusno – pokaznog polja buča, kojeg provodi Agro – turistički klaster "Lepoglava".
Berba buča biti će organizirana uz degustaciju bučinih proizvoda . Svi zainteresirani moći će vidjeti strojni način berbe buča te dobiti informacije o cijelom procesu uzgoja buča kao i načinu proizvodnje različitih bučinih proizvoda. Projekt se provodi u suradnji s Gradom Lepoglavom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Poljoprivrednom savjetodavnom službom i Uslužnom uljarom Presečki.