Sri20102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge Mještani Vesi: Ne želimo VARKOM-ovu vodu!

Mještani Vesi: Ne želimo VARKOM-ovu vodu!

zbor_gradjana_uska

Zbog problema u vodoopskrbi koji u Mjesnom odboru Lepoglavska Ves traje gotovo cijelu godinu u tom je lepoglavskom mjesnom odboru održan zbor građana. Lokalni vodovod kojim upravlja udruga građana Lepoglavska Ves, a koji vodom opskrbljuje 326 domaćinstava, zbog nestašice vode, bio je tema rasprava koje su se vodile uglavnom između vodnog odbora i nezadovoljnih građana koji su vodni odbor prozvali zbog neizvršavanja obaveza propisanih Statutom.

Dok je vodni odbor za nestašicu vode krivio djelom sušu i neodgovorne pojedince koji troše velike količine vode, bilo na zalijevanje ili zbog neispravnih instalacija, građani su ogorčeni činjenicom da je tek nedavno, na inicijativu pojedinaca, izvršena kontrola kaptaže pri čemu je utvrđeno da su zarasle ulazne cijevi sprječavale optimalno punjenje spremnika.

Zašto vodni odbor tu provjeru nije pokrenuo sam ranije, zašto nije provedena odluka da sva domaćinstva izgrade šahtove i da se uvedu vodomjeri, pitali su građani. Članovi vodnog odbora objašnjavali su da su naslijedili dokumentaciju koja nije prikazivala pravo stanje, da nije bilo pokazatelja koji bi upućivali da se nešto takvo događa i da ne mogu utjecati na dinamiku izgradnje šahtova.

zbor gradjana 1

Pitali su građane kud odlazi ogromna količina vode, navodeći kako se do podneva troši oko 100 000 litara, a prema mjerenjima koje je izvršio VARKOM, utvrđeno je da cijevi ne puštaju, istaknuli su članovi vodnog odbora. I tu se došlo na pitanje VARKOM-a.

Dio građana pitao je zašto im se sa strane uporno nameće mogućnost ulaska u VARKOM-ov sustav vodoopskrbe. Pitali su zašto je upravo VARKOM vršio navedena mjerenja kada se zna da je zainteresiran preuzeti vodoopskrbu Lepoglavske Vesi. VARKOM je za mjerenja odabran jer nitko drugi ne raspolaže potrebnom opremom, objasnili su članovi vodnog odbora, naglasivši kako oni nisu ti koji inzistiraju na VARKOM-u.

Građani su istaknuli su kako znaju da će s vremenom lokalni vodovodi morati postati dio sustava koncesionara koji će se baviti samo vodoopskrbom, ali zašto bi to morao biti VARKOM, pitali su ogorčeni građani. Dio mještana Lepoglavske Vesi, njih 340 čak se i peticijom izjasnilo da ne žele dolazak VARKOM-a.

Na skupu su najavljene ostavke pojedinih članova odbora, no, o njima se nije niti raspravljano budući da navedeno okupljanje građana Lepoglavske Vesi, utvrđeno je od strane građana, nije imalo težinu donošenja odluka, odnosno nije sazvana Skupština Udruge građana Lepoglavska Ves. Stoga na kraju nisu ni donesene konkretne odluke već samo ona da se uskoro sazove Skupština, iako je od strane nekih mještana Lepoglavske Vesi traženo da se hitno donesu bar neke odluke koje će do Skupštine riješiti problem vodoopskrbe.