Ned09052021

Posljednje izmjene10:11:15 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SJEĆANJE NA DRAGUTINA NAGLAŠA (FOTO) "Nikad zaboravljen, uvijek u srcu, za domovinu"

SJEĆANJE NA DRAGUTINA NAGLAŠA (FOTO) "Nikad zaboravljen, uvijek u srcu, za domovinu"


- Nikad zaboravljen, uvijek u srcu, za domovinu - tim se riječima Ivica Šafarić Ninđa prisjetio svog suborca i prijatelja iz Crnih mambi bojnika Dragutina Naglaša Kumea prigodom odavanja počasti ovom istinskom heroju koji je prije 28 godina, 11. veljače 1993., poginuo u selu Baždarići kod Novigrada u žestokim borbama koje su se vodile nakon što je srpski agresor, doživjevši poraz u operaciji Maselnica, pokrenuo snažan protuudar angažiravši za to svoje najelitnije postrojbe.

- I naše je rukovodstvo s vrhovnim zapovjednikom Franjom Tuđmanom i Antom Gotovinom, koji je vodio operacije na tom području, također angažiralo naše najelitnije postrojbe koje su zaustavile i pobijedile neprijatelja. Na žalost, u tom žestokom okršaju poginuo je naš Dragec koji se inače isticao svojim znanjem, hrabrošću i ljudskošću. Trebao je Dragec, da je poživio, postati zapovjednik bojne. Iako na njegovoj bisti, koja je trajno sjećanje na velikog čovjeka, upisano bojnik, Dragec je za nas general što bi i zasigurno postao. Bio je veliki čovjek i nikad ga nećemo zaboraviti – rekao je Ivica Šafarić Ninđa koji je zajedno sa svojim suborcima i ove godine u Lepoglavi odao počast bojniku Dragutinu Naglašu. Uz njih, počast su mu, prvo na mjesnom groblju, a potom i kod spomen biste, odali majka i supruga, članovi Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, predstavnici HVIDR-e Ivanec i UDVDR Ivanec te ispred Grada Lepoglave zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Počast je odana i kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Grada Lepoglave u Parku hrvatskih branitelja. Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuo da se stojeći kod spomen obilježja za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave prisjećamo 12 heroja koji su svoje živote dali kako bi spasili živote drugih.
- Jednakiji među njima bio je Dragutin Naglaš. Njegova je veličina vidljiva i po tome što njegovi suborci svake godine na godišnjicu pogibije dolaze u Lepoglavu i nezaboravljaju kakav je čovjek bio. Hvala im na tome. Zahvalni smo im i što su pokrenuli inicijativu za postavljanje biste Dragutina Naglaša u Lepoglavi. Hvala i braniteljima iz Lepoglave koji čuvaju spomen na sve poginule branitelje s gradskog područja. Nadam se da će buduće generacije, učeći istinu o Domovinskom ratu, učiti i o ljudima koji su iz našeg grada otišli u Vukovar, u Dubrovnik i na brojna druga ratišta braniti Hrvatsku – poručio je Kovač.