Pon26072021

Posljednje izmjene11:17:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U Lepoglavi odana počast poginulim antifašistima

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U Lepoglavi odana počast poginulim antifašistima


Dan kada je u šumi Brezovica kod Siska, 22. lipnja 1941. godine skupina antifašista osnovala Prvi sisački partizanski odred, prvu antihitlerovsku postrojbu u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji te u ovom dijelu Europe, a koji se danas u Hrvatskoj slavi kao Dan antifašističke borbe izaslanstvo Grada Lepoglave predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, a u kojem su bili njegov zamjenik Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić te predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Lepoglave Marija Varović položilo je, u nazočnosti članova Gradskog vijeća i gradskih mjesnih odbora te članove UABA, vijenac i upalilo svijeće podno spomen obilježja žrtvama ustaškog terora na Spomen groblju u Lepoglavi.

- Danas se prisjećamo dana i ljudi koji su se podigli protiv nacističkog i fašističkog terora te stvorili temelje današnje demokratske Hrvatske. Antifašizam je borba za slobodu i bolje sutra, naša je prošlost, ali i budućnost – poručio je tom prigodom gradonačelnik Škvarić.

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Lepoglave Marija Varović istaknula je da se u Gradu Lepoglavi baštine antifašističke vrijednosti, vrijednosti slobodnog svijeta.
- U 2. svjetskom ratu u Hrvatskoj je bilo najviše antifašističkih boraca u odnosu na broj stanovnika. I istaknute osobe u stvaranju slobodne Hrvatske bile su antifašistički borci – prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i general Janko Bobetko – istaknula je Varović.

Vijenci su povodom Dana antifašističke borbe položeni i na drugim spomen obilježjima iz NOB-a na području Grada Lepoglave - u Kamenici, Višnjici i Lepoglavi.