Sub23102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo

UNESCO FESTIVAL U TURSKOJ Dobra prezentacija Lepoglave


Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa bila je poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji. UNESCO festival ove je godine okupio preko stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

PLANINARSKO DRUŠTVO VILINSKA ŠPICA Započela sa radom Mala planinarska škola Lepoglava 2021


U organizaciji Planinarskog društva Vilinska špica Lepoglava i Hrvatskog planinarskog saveza, u Lepoglavi je započela sa radom Mala planinarska škola Lepoglava 2021, koja će se odvijati tijekom tekuće školske godine.

VATROGASTVO (FOTO) U Višnjici održano vatrogasno natjecanje Memorijal "Darko Komes"


Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica, čuvajući spomen na svog preminulog člana, organiziralo je 16. listopada u Višnjici vatrogasno natjecanje Memorijal "Darko Komes". Bilo je to peto izdanje ovog natjecanja operativnih vatrogasaca koje je u Višnjici okupilo pet vatrogasnih ekipa čiji su članovi svoje znanje i vatrogasne vještine pokazali izvršavajući zadatke koji su simulirali situacije slične onima s kakvima se vatrogasci susreću na intervencijama.

NEZAVISNA UDRUGA MLADIH Quiz night u Lepoglavi


Nakon godinu dana pauze, zbog svima znanih razloga, Nezavisna udruga mladih ponovo je organizirala već tradicionalnu svima znanu aktivnost – Quiz night.

NEZAVISNA UDRUGA MLADIH Obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja


Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je i obrazovna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i izvan formata formalnog obrazovanja.

PČELARSTVO U Lepoglavi održana sjednica Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza


U Lepoglavi je, u Domu kulture, krajem rujna održana sjednica Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza. Domaćin sjednice bila je Pčelarska udruga Čmalico.

KONFERENCIJA U SISKU Mladi su sadašnjost, ne budućnost


Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije održala je u Sisku konferenciju „Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu” kako bi jedinicama lokalne i regionalne samouprave predstavila mogućnosti kojima mogu unaprijediti životne uvjete mladih u svojim sredinama koristeći najveći europski projekt za mlade Europe Goes Local.
Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, pozvavši tom prigodom gradove i općine da podrže mlade te da u suradnji s mladima i organizacijama mladih i za mlade djeluju na razvoju kvalitetnog rada s mladima.

NAJAVA NUM organizira Quiz night


Nezavisna udruga mladih poziva na već tradicionalni Quiz night koji će se održati u subotu, 2. listopada, od 18 sati u prostoru Nezavisne udruge mladih u Lepoglavi.

NAJAVA Predavanje „Putovanje kao cjeloživotno učenje“


Nema boljeg načina za efektivno učenje, nego učenje kroz iskustvo. Stoga će Nezavisna udruga mladih, u okviru 15. tjedna cjeloživotnog učenja, organizirati predavanje na temu „Putovanje kao cjeloživotno učenje“, na kojem će njihova dugotrajna volonterka i velika zaljubljenica u putovanja – Patricia Lacković, ispričati sve što je naučila tijekom svojih mnogobrojnih putovanja.

SJEĆANJE NA DOMOVINSKI RAT U Lepoglavi prikazan film "Zaboravljena mladost"


U Domu kulture u Lepoglavi prikazan je dokumentarni film "Zaboravljena mladost". Riječ je o filmu kojeg je u suradnji s HVIDR-om Ivanec snimio UDVDR Ogranak Ivanec, a koji govori o značajnoj ulozi žitelja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu.

TRADICIJA Prikazom izrade Mlinčenog kolača započela zaštita njegove izvornosti


Pored lepoglavske čipke s prestižnim statusom zaštićenog dobra s UNESCO-ve liste nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva ili vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame, suhog kukuruznog lišća i komušine, kojem je dodijeljen status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, postoje i drugi proizvodi jedinstveni upravo za lepoglavski kraj, a za koje postoji interes da ih se zaštiti kao izvorne. Jedan od njih je Mlinčeni kolač koji se kroz povijest često blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima.

70 GODINA DVD-a VIŠNJICA Proslavili sedam desetljeća djelovanja, blagoslovljeno novo navalno vozilo višnjičkih vatrogasaca


Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica prigodnom je svečanošću obilježilo 70 godina od osnutka. Sedam desetljeća postojanja i djelovanja Društva višnjički su vatrogasci proslavili zajedno s brojnim gostima. Uz brojne kolege vatrogasce iz vatrogasnih društava iz okolice i Republike Slovenije, svečanost su uveličali i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Janko Crkvenik, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Loška dolina Janez Komidar.

MEMORIJAL ZA VUKOVARSKE HEROJE U Kamenici odana počast Tomi Jamboru, Josipu Kapustiću i Stjepanu Vusiću


Protekle je subote u Jerovcu održan 16. Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića. Tom je prigodom, uoči sportskog djela Memorijala održanog u Jerovcu, odana je u Kamenici počast trojici vukovarskih heroja. Počast su im kod spomen obilježja odali predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te braniteljskih udruga. Molitvu je tom prigodom za poginule hrvatske branitelje predvodio župnik kameničke župe svetog Bartola vlč. Rafael Mikac. Počast im je odana i kod njihovih posljednjih počivališta na kameničkom groblju.

MEĐUNARODNA SURADNJA Lepoglava pokreće suradnju s Turskom razvojnom agencijom


Nastavljajući dobru suradnju s predstavništvima brojnih diplomatskih misija u Hrvatskoj, predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave Hrvoje Kovač odazvao se pozivu koordinatorice - ataše zagrebačkog Ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA Sedef Bulut s kojom je razgovarao o suradnji Agencije i Grada na zajedničkim projektima, ali i povezivanju građana iz obje države.

SJEĆANJE Prije 26 godina u zaustavljanu srpskog protuudara poginuo narednik Stjepan Križanec


Dok se nakon uspješno provedene operacije Oluja slavilo oslobađanje velikog dijela okupiranog teritorija Hrvatske, vodila se jedna od najznačajnijih i najžešćih bitaka Domovinskog rata.

ERASMUS Učenici lepoglavskih škola u Rimu predstavili svoj grad


Protekloga je tjedna desetero učenika triju lepoglavskih škola boravilo u Rimu na središnjoj aktivnosti projekta „Once upon a time“ financiranog iz programa Erasmus+. Iako se ova aktivnost prvotno trebala provesti na Malti, zbog tamošnjih epidemioloških uvjeta aktivnost je realizirana u glavnom gradu Italije.

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) Uz slavljene pobjede odana počast poginulim braniteljima


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica VRO Oluja obilježeni su, u organizaciji Udruge branitelja Hrvatske Lepoglava i uz gradsku potporu, i na području Grada Lepoglave.

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima


Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Gradu Lepoglavi je 4. kolovoza odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Tom su prigodom, istovremeno, kod spomen obilježja na gradskom groblju u Lepoglavi te kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Kamenici i Višnjici položeni vijenci i upaljenje svijeće u spomen na sve poginule hrvatske branitelje među kojim i 12-oricu poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Lepoglave – Dragutina Naglaša, Josipa Štefanca, Marka Ledinščaka, Slavka Kosa, Stjepana Križanca, Dragutina Godinića, Stjepana Vusića, Tomu Jambora, Josipa Kapustića, Vinka Andrijanića, Marijana Matišića i Vladu Škalca.

MEMORIJALNI SPORTSKI TURNIR ZA POGINULE BRANITELJE S PODRUČJA GRADA LEPOGLAVE Sportsko druženje branitelja u Lepoglavi


Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava organizirala je 27. lipnja u Lepoglavi 3. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave. Turnir je okupio branitelje iz sedam braniteljskih udruga. Uz domaće, na turniru su sudjelovali branitelji iz UBH Pušća, UDVDR Maruševec, UDVDR Petrijanec, Udruge pripadnika 104. brigade ZNG, HVIDR-e Ivanec te Tigrovi iz Varaždina.

DAN AFB U Lepoglavi obilježen Dan antifašističke borbe


Odavanjem počasti žrtvama fašizma te poginulim i preminulim pripadnicima narodnooslobodilačkog pokreta, u Lepoglavi je obilježen Dana antifašističke borbe. Počast su na Spomen groblju u Lepoglavi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, dio članova Gradskog vijeća te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec.

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA LEPOGLAVE Marijo Canjuga i dalje predsjednik


Članovi Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave okupili su se u Višnjici gdje je u vatrogasnom domu DVD-a Višnjica održana redovita izborna Skupština na kojoj je dosadašnji predsjednik Marijo Canjuga dobio povjerenje da i u narednih pet godina bude na čelu Zajednice koju je, podnoseći izvješće o radu u proteklom mandatu, ocijenio jednom najboljih u Varaždinskoj županiji.