Sub27112021

Posljednje izmjene08:20:10 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje ZNANJEM PROTIV MRŽNJE U lepoglavskoj školi održano predavanje o strahotama nacističkih logora

ZNANJEM PROTIV MRŽNJE U lepoglavskoj školi održano predavanje o strahotama nacističkih logora


"Znanjem protiv mržnje" naziv je projekta koji s ciljem širenja tolerancije provodi Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava. U okviru navedenog projekta organiziraju se radionice na kojim se učenici, upoznavanjem slabije poznatih tema iz povijesti, uče toleranciji. Jedna takva radionica održana je u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi. Tema radionice, na kojoj su u lepoglavskoj osnovnoj školi sudjelovali učenici osmih razreda osnovnih škola iz Lepoglave, Ivanca, Bednje, Jalžabeta i Sračinca te srednjoškolci iz srednjih škola u Ivancu i Maruševcu, bili su nacistički koncentracijski logori.

Koordinator projekta "Znanjem protiv mržnje", Milivoj Dretar održao je predavanje o logorima koje je ustaški režim osnovao na području Hrvatske dok je poseban gost predavač, zamjenik češkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Slavomir Goga govorio o nacističkim logorima koje su nacisti osnovali na području Češke.

U planu je bila posjeta Spomen-groblju u Lepoglavi no loše je vrijeme sudionike predavanja spriječilo da posjete groblje na kojem su sahranjeni ubijeni u logoru u Lepoglavi, o čemu se na predavanju također govorilo.

Na početku predavanja nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić poručivši im kako znanjem možemo spriječiti ponavljanje strahota kakve su se događale u povijesti, posebice za vrijeme 2. svjetskog rata.