Sub27112021

Posljednje izmjene08:20:10 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Natječaji Priznanje osnivačici Zadruge lepoglavske čipke

Priznanje osnivačici Zadruge lepoglavske čipke

Stanka Miko, između ostalog, osnivačica Zadruge lepoglavske čipke te članica Udruge lepoglavske čipke u Varaždinu – dobitnica je Javnog priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom razvoju". Odlučilo je tako Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije među deset kandidatkinja čiji su životopisi pristigli na javni natječaj.

Stanka Miko iz Sračinca 2005. godine okuplja žene u Udrugu žena "Preslica" s ciljem očuvanja od zaborava tradicijskih vještina žena na selu, a aktivna je i u društvenom životu svoje lokalne zajednice.

Priznanje "Ženska kreativnost u ruralnom razvoju" Povjerenstvo za ravnopravnost spolova dodjeljuje od 2006 godine., obilježavajući na taj način Svjetski dan seoskih žena koji je 1995. godine tijekom četvrte Konferencije UN-a o ženama utemljen u Pekingu. Cilj je isticanje osobitosti seoskih žena i senzibiliziranje lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi u društvenoj zajednici.

Isto tako njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje se uglavnom bave poljoprivredom i malim poduzetništvom.

Zanimljivo da je zahvalnicu na istom natječaju 2010. godine osvojila Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke. Uz iskrene čestitke gospođi Miko, ostaje nam da se zapitamo kako to da nitko iz Lepoglave, koja bi trebala biti rasadnik čipkarica i kreativnosti žena nije kandidran za spomenutu nagradu koja je između ostalih argumenata dodijeljena zbog reference lepoglavske čipke.