Pon26102020

Posljednje izmjene03:16:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva

CRKVA Peta godina postojanja mlađeg crkvenog zbora Pavlinska jeka župe Bezgrješnog začeća BDM u Lepoglavi


Sredinom rujna 2015. godine okupilo se neveliko društvo entuzijasta i krenulo s probama, uz vodstvo gđe Lucije Putar (rođena Juriša) te uz podršku župnika mons. Andrije Kišićeka i kapelana vlč. Nikole Markušića. Okupila ih je tada još vrlo mlada animatorica, Stela Posavec.

HODOČAŠĆE Višnjičarci pješice hodočastili u Mariju Bistricu


30-ak hodočasnika iz Višnjice, onih mlađe životne dobi do onih nešto starijih, zaputilo se pješice 22. kolovoza na hodočašće u Mariju Bistricu.

CRKVA Nova imenovanja u Varaždinskoj biskupiji, u lepoglavsku župu dolazi vlč. Nenad Piskač


Odlukom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, ususret novoj pastoralnoj godini, u Varaždinskoj biskupiji određena su nova imenovanja, premještaji i razrješenja svećenika.

CRKVA Poruka varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša


Varaždinski biskup mons. Bože Radoš uputio je, na svetkovinu Cvjetnice, poruku vjernicima koju prenosimo u cijelosti.

MONS. ANDRIJA KIŠIČEK ODLAZI U SVEĆENIČKU MIROVINU Vjernici zahvalili mons. Kišičeku na dubokom tragu koji je ostavio u lepoglavskoj župi


Vidno manji broj vjernika od uobičajenog, a posebice manji od broja koji se za ovakvu prigodu očekivao u uobičajenim okolnostima, okupio se u lepoglavskoj crkvi u nedjelju, 15. ožujka na misnom slavlju kojim se, nakon 18 godina službovanja u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, mons. Andrija Kišiček oprostio sa župnom zajednicom koju napušta zbog odlaska u svećeničku mirovinu.

OBAVIJEST VARAŽDINSKE BISKUPIJE Varaždinska biskupija objavila preporuka za postupanje vezano uz pojavu korona virusa. Preporučuje se izbjegavanje liturgijskih i vjerskih okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi


Vezano za nastalu situaciju s korona virusom, priopćenje s preporukama o postupanju za vjernike i svećenike te o postupanju u crkvenim prostorima izdala je Varaždinska biskupija.
U preporuci se, među ostalim, pozivaju vjernici pridržavaju propisanih higijenskih mjera te da sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova te osobe koje su bile na zaraženim područjima.
Uz preporuke svećenicima o postupanju u svetim mjestima u preporuci se poziva da se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu - koliko god je moguće – o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.

VARAŽDINSKA BISKUPIJA (VIDEO) Božićna poruka mons. Bože Radoša


Donosimo Božićnu poruku varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

DAN GRADA I ŽUPE BZBDM (FOTO) Varaždinski biskup Bože Radoš u Lepoglavi predvodio misno slavlje na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije


Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a povodom Dana Grada Lepoglave, ujedno i Dana lepoglavske župe, u župnoj crkvi u Lepoglavi misno je slavlje, u zajedništvu sa svećenicima iz okolnih župa, predvodio varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš.

PROMJENE U ŽUPI LEPOGLAVA Vlč. Branko Horvat odlazi u župu sv. Roka u Koprivničkim Bregima


Najnovije najavljene personalne promjene u Varaždinskoj biskupiji donose promjene i župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.
Vlč. Branko Horvat razriješen je službe župnog vikara u župi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi i imenovan je župnikom u župi sv. Roka u Koprivničkim Bregima. Novim župnim vikarom imenovan je mladomisnik, vlč. Andrija Kopjar.

 

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU (FOTO) "Križni put je smisao našeg života"


Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i ove je godine na Cvjetnicu predvodio u Lepoglavi pobožnost kružnog puta nadahnutog mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

CRKVA Susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata


U Lepoglavi se održao pastoralni susret djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji s područja Bednjanskog i Ivanečkog dekanata. Prvi je to susret ovakve vrste na području Varaždinske biskupije, a održan je u organizaciji povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonarda Šardija, i suradnice pastorala Vlaste Đaković.

CRKVA (VIDEO) Uskrsna poruka varaždinskog biskupa


Ususret Uskrsu varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno je javnosti uputio Uskrsnu poruku koju donosimo u cijelosti.

BARTOLOVO U KAMENICI Uz sjećanje na poginule branitelje proslavljen blagdan zaštitnika župe


Blagdan svetog Bartola, zaštitnika kameničke župe, proslavljen je u petak, 24. kolovoza u Kamenica.

KAPELA SVETOG JURAJA U PURGI (FOTO) Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u obnovljenoj kapeli svetog Juraja u Purgi


Teško da će se u svoj našoj zemlji naići na skladnije izvedenu baroknu kapelu kao što je ova, napisao je povjesničar Kamilo Dočkal o kapeli svetog Juraja u Purgi u kojoj je u nedjelju, 10. lipnja, nakon završetka obnove kapele, misno slavlje predvodio varaždinski nadbiskup mons. Josip Mrzljak.

KRIŽNI PUT U LEPOGLAVI Mrzljak:"Slijedimo vrline i vjeru blaženog Alojzija Stepinca"


Na Cvjetnu je nedjelju u Lepoglavi održan tradicionalna pobožnost križnog puta nadahnutog zatočeništvom i patnjama blaženog Alojzija Stepinca.

POČELA OBNOVA KAPELE SVETOG JURAJA U PURGI Traže se donatori koji bi pomogli u obnovi kapele


Postavljene skele na kapeli svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi jasno upućuju na to da na kapeli izgrađenoj davne 1749. godine traju građevinski radovi. Riječ je o radovima kojima se obnavlja krovište kapele s tornjem, nakon čega je u planu dotrajalu fasadu kapele zamijeniti novom.

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU Mnoštvo vjernika predvođenih biskupom Mrzljakom molilo za proglašenje bl. Stepinca svetim


Mnoštvo je vjernika, više nego prijašnjih godina, ne samo iz Lepoglave već i okolnih krajeva, na Cvjetnicu u Lepoglavi sudjelovalo na tradicionalnom križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

NAJAVA Križni put na Cvjetnu nedjelju


Na Cvjetnu nedjelju, 9. travnja u Lepoglavi će se održati tradicionalni križni put put nadahnut mučeništvom bl. Alojzija Stepinca koji je u lepoglavskoj kaznionici proveo više od pet godina.

PROSLAVLJENO STEPINČEVO Stepinac je ostao vjeran Bogu, crkvi i svom narodu


Misnim slavljem koje je lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, pred mnoštvom vjernika, predvodio velečasni Ivan Rak, u Lepoglavi je 10. veljače završila proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca.

NAJAVA Stepinčevo u Lepoglavi, danas počinje proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca


Trodnevnom pripremom danas (7. veljače) počinje proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca u župi Lepoglava.

BISKUPI U LEPOGLAVI Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastili u Lepoglavu na obljetnicu zatvaranja blaženog Alojzija Stepinca u lepoglavsku Kaznionicu


Prije 70 godina, 19. listopada 1946. godine blaženi kardinal Alojzije Stepinac započeo je izdržavati od komunističkih vlasti dosuđenu mu zatvorsku kaznu. Na 70. obljetnicu početka mučeništva u lepoglavskoj Kaznionici, Lepoglavu su posjetili biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.