Sub05122020

Posljednje izmjene10:30:27 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva VIDEO: Cirkulane dočekale Lepoglavu u EU na prijelazu Zlogonje

VIDEO: Cirkulane dočekale Lepoglavu u EU na prijelazu Zlogonje

U povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju Grad Lepoglava i slovenska Općina Cirkulane u ponedjeljak 1. srpnja organizirali su prigodan program na graničnom prijelazu Sveti Florijan u Zlogonju. Obraćanje gradonačelnika Marijana Škvarića i župana Janeza Jurgeca odnosilo se na obostrano zadovoljstvo ulaskom Hrvatske u europsku zajednicu kao 28. države članice.

- Iskreno bih čestitao gradonačelniku Škvariću na ovom povijesnom danu i uvjeren sam da ovim druženjem pokazujemo da je granica samo administrativna stvar s obzirom na to da zajedno živimo na ovom području. Nadam se da ćemo zajedno raditi na projektima poboljšanja komunalne infrastrukture ovoga kraja – izjavio je župan općine Cirkulane Janez Jurgec.

- Ulaskom u Europsku uniju Lepoglava će nastojati iskoristiti što više sredstava iz europskih fondova u čemu i Lepoglava i Cirkulane imaju iskustva. Ovom današnjom simbolikom obilježavanja želimo pokazati da nas granični prijelaz nikad nije dijelio – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Na graničnom prijelazu družila su se lovačka i vatrogasna društva, mladi i školarci, ali i sportaši te članovi brojnih udruga. Slijedilo je druženje s posjetiteljima iz Slovenije, a posebno se uživalo u tradicijskim autohtonim delicijama i glazbi s obiju strana granice.

Proslavu na Florijanu tako su upotpunili višnjički kuburaši, tamburaši i brojni izvođači iz Cirkulana te domaći OPG-i s prezentacijom svojih proizvoda. Svoj doprinos susretu dali su i učenici osnovnih škola s obiju strana granice koji su zajedno s čelnim ljudima Lepoglave i Cirkulana u nebo iznad netom ukinute granice pustili mnoštvo plavih balona sa žutim zvijezdama.

Prije deset godina u pograničnom je području formirana je Turističa zona Haloze Zagorje, koja su uz Lepoglavu i Cirkule obuhvaća još šest slovenskih i sedam hrvatskih općina.