Ned09052021

Posljednje izmjene10:11:15 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Ostalo IN MEMORIAM Preminuo preč. Mato Repić, posljednji ispraćaj u četvrtak na lepoglavskom groblju

IN MEMORIAM Preminuo preč. Mato Repić, posljednji ispraćaj u četvrtak na lepoglavskom groblju


Prečasni Mato Repić, svećenik koji je u Lepoglavi službovao 53 godine, ostavivši u srcima brojnih vjernika neizbrisiv trag, preminuo je u ponedjeljak, 21. srpnja, u 97. godini života, u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu gdje je provodio svoje umirovljeničke dane.

Rođen je 16. veljače 1918. godine u Petrijancu. Za svećenika ga je 6. lipnja 1943. godine u zagrebačkoj katedrali zaredio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Nakon što je kao kapelan službovao u župama Vidovec i Vinica, 1946. godine postaje župnik u Lepoglavi gdje je službovao pune 53 godine, do umirovljenja 1999. godine.

Za vrijeme službovanja u Lepoglavi, sa svojim je vjernicima, proživio teške prilike u vrijeme zatočenja Blaženog Alojzija Stepinca koji je kao zagrebački nadbiskup bio zatvoren u lepoglavskoj kaznionici i u vrijeme kada su komunističke vlasti zatvorile lepoglavsku župnu crkvu.
1981. godine bio je imenovan kanonikom Zbornog kaptola Čazmanskog, a u više navrata bio je dekan Bednjanskog dekanata.

I nakon umirovljen svakog je dana mislio na Lepoglavu svakodnevno je preporučujući Bogu u svojim molitvama, što je i naglasio prilikom proslave svog 96. rođendana.

Posljednji ispraćaj preč. Mate Repića, koji će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, bit će u četvrtak, 24. srpnja, u 17 sati na groblju u Lepoglavi.