Čet04062020

Posljednje izmjene10:59:39 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Izrada malih košeka u Višnjici

Izrada malih košeka u Višnjici

Stjepan Udžbinac umirovljeni učitelj likovne kulture iz Višnjice izrađuje minijaturne košeke kakvi su se nekad koristili, i još se uvijek koriste, u Višnjici.

- Izradom košeka počeo sam se baviti u okviru Učeničke zadruge Višnja OŠ Izidora Poljaka u Višnjici. Željeli smo napraviti autentični višnjički uporabni suveniri, a budući da gotovo svaka kuća u Višnjici ima košek s kojim se na leđima odlazilo na njivu izbor je logično pao na njega. Takvi košeki uglavnom se mogu naći samo u Višnjici koja je dosta brdovita pa su ljudi do svojih njiva i vinograda ponekad mogli doći samo pješice s košekom na leđima – otkriva Stjepan Udžbinac čije su vješte ruke ideju pretvorile u jedinstven proizvod.

Tehnika izrade i materijali koje Stjepan koristi kod izrade identični su tehnici i materijalima što se koriste kod izrade velikog višnjičkog koša.

- Za ritinu odnosno dno koristi se bukva zato jer dno mora biti čvrsto. Latice oko kojih se plete ličje izrađene su od kestena koji kada je sirov omogućava da ga se oblikuje, a kasnije postaje vrlo čvrst. Ličje se radi iz ljeske jer ljeska omogućava izradu pravilnih traka, a i zato jer je iznutra bijela pa su i trake bijele što košu daje lijep izgled. Na vrh dolazi obruč koji mora kod postavljanja biti savitljiv, a kasnije čvrst pa za njega koristimo kesten. Ruče odnosno ručke pletu se od mlade lipe ili lipovca – objašnjava Stjepan od kojih se materijala izrađuje koš pa tako i mali košek.

Kod izrade koša ni danas kao i prije 100 godina ne koristi se nikakav umjetni materijal. Tek poneki čavlić.
Košeke koje Stjepan izrađuje raznih su veličina te se kao suveniri mogu koristiti u raznim prilikama, primjerice za čuvanje olovaka.

- Teško je reći koliko vremena treba da se izradi jedna košek. To ovisi o njegovoj veličini. Pa recimo u prosjeku četiri do pet sati. No, tu je riječ samo o završnom procesu u koji ne ubrajamo prikupljanje i pripremu materijala što se radi tijekom cijele godine – dodaje Stjepan Udžbinac koji i dalje iako je u mirovini i dalje izrađuje ovaj jedinstveni višnjički suvenir. Iako u mirovini i dalje kao vanjski suradnik Učeničke zadruge Višnja poučava mlade Višnjičarce kako se radi višnjički koš.