Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Lepoglavska zastava na Piz Bernini

Lepoglavska zastava na Piz Bernini

bianco3

Prošli tjedan, točnije u četvrtak 02.09.2010.g. u 18:00 sati, ekipa u sastavu Ivan Štefičar (P.A.K Lepoglava, P.D. Pusti duh), Marijan Lonjak (PK Vertikal, HPD Ivančica) i Zenil Vugrinec - Zec (PK Vertikal) u švicarskim alpama popela se na vrh „Piz Bernina“ (4049m) najviši vrh Berninskih alpi i to jednom od najzahtjevnijih alpinističkih ruta za uspon koja vodi snježno-ledenim bridom pod nazivom „Bianco Grad“ (Bijeli greben).

Vrh je prvi put ispenjan 13. rujna 1850., a ispenjao ga je Johann Coaz sa svoja dva prijatelja Jonom Ragut Tschamer, Lorenzom Ragut Tschamer i nazvao ga Piz Bernina. Kad je drugi dan pričao prijateljima da je prvi čovjek koji se popeo na taj vrh, samo su se podsmjehnuli i rekli da to nije istina, jer se taj vrh do tada smatrao neosvojivim. Ali uspio je naći nekog gospodina sa teleskopom i tad im je pokazao zastavu koja se vijorila na vrhu.

Staza počinje u Pontresini (1750m), a to je mjesto u blizini poznatog skijališta St Moritz. Vodi kroz prekrasnu dolinu obraslu crnogoricom, kojom teče mala rječica plavkasto-zelenkaste boje. Na kraju doline nalazi se lijepo izletište do kojeg se dolazi dobro utabanim makadamom koji se lagano penje do cca 2000m. Od tud počinje malo strmija planinarska staza koja vodi do planinarskog doma „Tschierva“ koji se nalazi na visini od 2583m. Dom je prekrasno uređen i dobro opremljen.

Iz doma se kreće na glavni uspon u 3h ujutro, stazom koja je relativno dobro označena i vodi strmo gore prema ledenjaku. Tu počinje malo jači uspon. Prvo po ledenjaku pa preko zaleđene „ferate“ u strmoj stijeni do grebena od kud slijedi klasično penjanje u stijeni težine 4a. U sportskom penjanju to je relativno niska ocjena za smjer (više za početnike), ali s obzirom na uvjete (visina preko 3400m, snijeg, led i ruksak na leđima od preko 15kg) nije za podcijeniti.

Nakon penjanja nekih 70tak metara visine, stiže se pod glasoviti Bijeli greben (Bianco Grad) koji se poput bijele zmije strmo penje sve do visine od 4000m. Greben je kombinacija većinom zaleđene plohe, a manjim dijelom smrznutog snijega koji na mjestima ima nagib do 500. Za taj dio uspona treba malo vještine za penjanje i osiguravanje po ledu. Slijedi ponovo klasično penjanje u stijeni kroz nešto položeniji, ali zato izuzetno uzak brid (oko 0,5m) koji vodi do samog podnožja Piz Bernine.

Smjer (bijela crta) na vrh - težina  4a - 60m

Završni uspon je također penjanje u stijeni ocjene 4a nekih 60m. Vrh je u stvari dosta uzak i šiljast brid pa su trojica ljudi s opremom „lagana gužva“. Sa vrha se spušta preko uskih kameno-ledenih bridova do strme stijene kroz koju se spušta preko užeta oko 60m u podnožje do drugog planinarskog doma „Marco E Rosa“ koji je na Talijanskoj strani planine. Odatle staza vodi preko ledenjačkog prijevoja također do dvije strme stijene preko kojih se pomoću užeta spušta u prekrasnu ledenjačku dolinu sa mjestom na početku doline pod nazivom Morteratsch.

BiBianco Grad (bijeli greben)

Lepoglavska zastava na vrhu

Tekst: Ivan Štefičar
Foto: Zenil Vugrinec, Marijan Lonjak, Ivan Štefičar