Čet04062020

Posljednje izmjene10:59:39 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Lepoglavska zastava na krovu Europe!

Lepoglavska zastava na krovu Europe!

mb2011-1

Dok su neki obilježavali Međunarodni dan mladih, upravo su novu mladost s prvim minutama 12. dana mjeseca kolovoza godine gospodnje 2011. proživljavali članovi Planinarskog kluba Ivanec, Božidar Šoštar, Josip Lazar, Duško Vitez, Zdenko Horvat, Ivan Mudri, Tomislav Friščić te dva lepoglavčana Stjepan Kuštelega i Boris Žuliček. Spomenuti su planinari ispisali svojevrsnu planinarsku povijest čitavog našeg kraja. Pitate se kako?

Recimo samo da su hrabri planinari, a ne bi se libili ni reći - alpinisti - izvjesili lepoglavsku zastavu na krov Europe! Dečki su ni manje ni više nego stupili na najviši vrh Alpa - Mont Blanc na visini od 4810m! Njihova živopisna avantura započela je još 10. kolovoza kada su nakon višemjesečnih priprema krenuli preko Slovenije i Italije do Chamonixa u Francuskoj.

Prvo žičarom, pa zubatom željeznicom, te natovareni kompletnom opremom još su se 2 sata penjali do planinarskog doma Tete Rouse gdje se noćilo na visini od 3167m u vrećama za spavanje jer je bila strahovita gužva planinara koji su također kanili pokoriti Mont Blanc. S prvim zrakama sunca ekipa je krenula preko zaleđene stijene i padajućeg odrona kamenja do doma Goutier na visini od 3817 m koji služi kao bazni logor.

Nakon, kako su nam alpinisti ispripovjedili, mučenja umjesto spavanja, pod jakim naletima hladnog vjetra oko 3.30 krenuli su prema samom vrhu s jednom jedinom namjerom - osvojiti ga! Unatoč svim poteškoćama koje nosi nepredvidljiva planina, sve jačem, na mahove i olujnom vjetru, ekstremno niskim temperaturama koje su sezale i do preko 30 stupnjeva ispod ništice, razrijeđenom zraku, kroz skrivene pukotine u snijegu i preko uskih zaleđenih grebena, cijela ekipa, svih osam planinara s ponosom stiže do samog vrha negdje oko u 08.10 sati!

Zbog ekstremnih vremenskih prilika, zabilježivši tek pokoji snimak koji ipak ne može dočarati onaj živi predivan pogled, nezaboravan osjećaj zadovoljstva i radosti, naši se planinari ubrzo spuštaju do doma Goutier, a kasnije i do samog podnožja ispisavši povijest. Subota, rezervirana za aktivni odmor i dugu raspravu o dojmovima protekla je u razgledavanju povijesnog Chamonixa, kolijevke planinarstva i alpinizma nakon kojeg su se ponosno vratili kući.

Inače, iz Lepoglave je prije desetak godina krenula također jedna ekipa na Mont Blanc, ali je u samom finišu planina bila jača tako da onda nije izvješena lepoglavska zastava na vrhu. Ta je svojevrsna nepravda ispravljena baš na Međunarodni dan mladih, 12.08.2011. godine.

Između brojnih sponzora i pokrovitelja ove hvalevrijedne misije, planinari se žele zahvaliti i gradu Lepoglavi kao i gradonačelniku Marijanu Škvariću na pomoći kojom je pridonio uspješnom završetku ove ipak povijesne misije.

Izvor i foto: Stjepan Kuštelega