Čet04062020

Posljednje izmjene10:59:39 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Reportaže Stručni skup na Hušnjakovom

Stručni skup na Hušnjakovom

neandertalci

U ponedjeljak 10.05. u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini održan je stručni skup s temom "Muzeji u znanosti i znanost u muzejima". Skupu je prisustvovalo tridesetak stručnjaka iz Hrvatske i USA, te gosti i suradnici muzeja. U ove potonje spada i udruga "Lepoglavski ahat" što članovima naše udruge predstavlja veliku čast.

Predavači i teme su bili sljedeći: Jakov Radovčić (Hrvatski prirodoslovni muzej): Paleoantropološka podloga muzejske ekspozicije Muzeja krapinskih neandertalaca, Željko Kovačić (arhitekt): Kameno doba u digitalnom vremenu, Vlasta Krklec (Muzej krapinskih neandertalaca): 77 dana Muzeja krapinskih neandertalaca, javno zanimanje za muzeje ljudskog podrijetla, Fred Smith (Anthropology Department Illinois State University): Exhibiting Neandertals in Museums and Science i Ian Tattersall (American Museum of Natural History in New York): A Quarter-Century of Exhibitions on Human Evolution at the American Museum of Natural History.

Na predavanju su se mogle čuti mnoge korisne informacije o teškoćama i načinu njihova prevladavanja od nastanka ideje pa sve do realizacije projekta muzeja. Zanimljivo je bilo čuti prvu ravnateljicu muzeja Hušnjakovo koja je rekla da su od 50-tih godina prošlog stoljeća počeli osmišljavati vizije kakav prostor bi htjeli imati za prezentaciju lokaliteta i značajnih nalaza iz Krapine. Na njihovu sreću san im se ostvario sa otvaranjem novog muzejskog prostora. Ian Tattersall je prostor usporedio sa najboljim svjetskim muzejima iz sfere paleontologije, dok je Fred Smith govorio o tome zašto su prostori Hušnjakovog i Vindije značajni u svjetskim okvirima paleontologije.

Za nas Lepoglavčane svakako bi moglo biti zanimljivo da su i u Velikoj Pećini u Gorjancu koja je poznatija kao Mačkova pećina kod Višnjice nađeni vrlo zanimljivi nalazi životinja i tragovi praljudi. Kako se lokalitet nalazi između Hušnjakovog i Vindije možda bi u budućnosti mogao predstavljati turistički potencijal. Mi ćemo se kao udruga potruditi da pribavimo nešto eksponata iz Mačkove pećine za predstojeći sajam minerala u sklopu Lepoglavskih dana.

Ravnateljica Muzeja krapinskih neandertalaca Vlasta Krklec iznijela je brojčane podatke o posjećenosti muzeja u ovih prvih 77 dana. Ukupno je bilo malo preko 40 tisuća posjetitelja, od čega je 34 400 platilo ulaznice, a oko 6 000 otpada na posjetitelje u besplatnom terminu i uzvanike. Najviše posjetitelja je školske dobi odnosno ekskurzije, a na drugom mjestu su obiteljske ulaznice. Čak i za vrijeme održavanja skupa u muzej je došlo pedesetak individualnih posjetitelja.

Kako su u muzeju s grupama bukirani sve do rujna, vrijedilo bi se potruditi i uspostaviti kontakte s njohovom turističkom zajednicom, te vidjeti kako u Krapini plasirati informacije o Lepoglavi. To bi naročito bilo pogodno za grupe koje preko Krapine idu za Varaždin, tako da im je Lepoglava na ruti putovanja. O samom muzeju neču trošiti mnogo riječi, isplati ga se ići pogledati,a njegovo razgledavanje može potrajati oko dva sata.