Ned22092019

Posljednje izmjene12:12:20 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo OBLJETNICA Na današnji dan prije 314 godina rođen je Ivan Krstitelj Ranger

OBLJETNICA Na današnji dan prije 314 godina rođen je Ivan Krstitelj Ranger


Na današnji dan, 19. lipnja, 1700. godine u Götzensu kod Innsbrucka rođen je Ivan Krstitelj Ranger, najugledniji pavlinski slikar, koji je svoja najbolja djela naslikao u Lepoglavi.

Ivan Ranger pavlinima je, kao brat laik, pristupio 1734. godine, koja vjerojatno nije godina početka njegove suradnje s pavlinima kao ni godina njegova dolaska u Hrvatsku.

Godine 1731. oslikao je kapelu sv. Ivana Krstitelja na Gorici Lepoglavskoj. To je za sada po stilskim svojstvima najstarije sigurno Rangerovo sačuvano i datirano djelo u Hrvatskoj. Naslikao je Ranger zidnu sliku na pjevalištu župne crkve (1737. godine) u Lepoglavi. Pet godina kasnije, 1742. godine, oslikao je njeno svetište. 
Pod kraj života oslikao je Ranger kapelu sv. Jurja (1750. godine) u Purgi.

Osim crkve i kapela u samom samostanu u Lepoglavi, slikama je ukrasio "priorove sobe" u samostanu te ljetnu i zimsku blagovaonicu.
Oslikao je Ranger zavjetnu crkvu Sv. Marije Snježne u Belcu, bivšu franjevačku ljekarnu u Varaždinu. U Remetama je oslikao crkvu Majke Božje Remetske, ali su oslikani svodovi u potresima urušeni, a kapela Majke Božje Remetske uz crkvu porušena.

Ivan Krstitelj Ranger umro je 27. siječnja 1753. godine u Lepoglavi gdje je i pokopan.