Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Oprezno u prometu ovog vikenda

Oprezno u prometu ovog vikenda

Pred nadolazeći vikend, a posebno tijekom samog vikenda, na našim cestama očekuje se povećan broj sudionika u prometu pa tako i onih koji će slaveći narodni običaj krštenja mošta „Martinje“, odnosno konzumirati alkohol i nakon toga upravljati vozilima u prometu na cesti.

Zbog navedenog će policijski službenici pojačano nadzirati promet na cestama, a u noći s petka na subotu i subote na nedjelju od 20 do 4 sata, u suradnji sa susjednim policijskim upravama, provoditi operativnu akciju „Alkohol“. Pojačani nadzor prometa vršiti će se na svim važnijim cestovnim pravcima i dionicama cesta na kojima su se u prethodnom razdoblju događale prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je vožnja pod utjecajem alkohola i dalje jedan od glavnih uzroka nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kada se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih deset mjeseci 2012. godine, na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se 277 prometnih nesreća u kojima je netko od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a od strane policijskih službenika zatečeno je još 1 254 vozača u vožnji pod utjecajem alkohola koji su isključeni iz prometa. Jedan dio tih vozača zadržan je u prostorijama policije do otriježnjenja ili priveden na izdržavanje kazne zatvora zbog počinjenog prekršaja.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 15 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana te mu se izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci.

Mladi vozači do 24 godine starosti te profesionalni vozači moraju za vrijeme upravljanja vozilom u krvi imati 0.00 promila, a svi ostali vozači ne smiju imati preko 0.50 promila alkohola.

Zbog svega navedenog i radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili za vožnju angažiraju vozače koji nisu konzumirali alkoholna pića.