Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Zatvorenici o uvjetima u zatvoru u Lepoglavi

Zatvorenici o uvjetima u zatvoru u Lepoglavi

U posljednje vrijeme zatvori u Hrvatskoj sve su zanimljivija tema za medije pa je tako portal dnevno.hr proveo istraživanje o tome kakvi uvjeti tamo vladaju. Prema ispovijesti osoba koje su tamo provele više godina, u osam je kategorija podijeljena slika stanja u lepoglavskom zatvoru.

Što se tiče prostorija, izjavili su kako su one uredne, ali da se ne poštuje zakonski određen prostor za svakog zatvorenika  pa je zbog toga prenatrpano.

 

Za osoblje, odnosno čuvare kažu da ima svakakvih, ali najčešće se radi po principu “kakav si ti prema nama, takvi smo i mi prema tebi“. Za prehranu kažu da je jednolična, ali „može se najesti“.

Može se zaključiti da im odgovara način provođenja slobodnog vremena gdje oni koji ne žele raditi imaju dva puta dnevno pravo na šetnju u trajanju od 45 minuta dok oni koji rade dobar dio dana provedu i izvan zatvora. Samo oni najproblematičniji su trajno zatvoreni, a dobar dio zatvorenika vrijeme provodi i u knjižnici.

Problem im predstavlja odnos među zatvorenicima budući da se događaju sukobi između suprotstavljenih zatvorenika ili frakcija koje se najčešće grupiraju po regionalnoj osnovi. Kažu da silovanja nema, ali ima onih koji seks žele dobrovoljno.

Zadovoljni su i s kantinom za koju kažu da cijene jesu malo više, ali ne pretjerano. Dnevni limit za kupovinu iznosi i do 1000 kn dnevno! Što se tiče trampi između zatvorenika, najčešće platežno sredstvo su cigarete, a vole se pohvaliti da mogu unijeti apsolutno sve, ali uz određenu cijenu.

Kada je riječ o kontaktu s vanjskim svijetom kažu da se svaki zatvorenik zasebno ocjenjuje pa se s obzirom na to određuje količina i trajanje posjeta. Telefonski poziv im je limitiran na 10 min dnevno, a zatvorenici koji imaju malu djecu posjeduju sve dopuštene privilegije.

Na kraju, što se tiče rada, rekli su da svaki zatvorenik radi posao po vlastitom izboru, a visina plaće kreće se od 600 do 700 kn. Dio plaće ostavlja se kao polog za izlazak iz zatvora.