Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Lepoglavski zatvor kao primjer dobrog poslovanja

Lepoglavski zatvor kao primjer dobrog poslovanja

Iako se prije nekoliko dana u javnosti pojavila informacija kako je zatvorski sustav u Hrvatskoj u financijskim problemima, prema informacijama Jutarnjeg lista zatvori su zapravo jedan od rijetkih segmenata u hrvatskoj ekonomiji koji bilježi pozitivno poslovanje.
Naime, prema podacima s kojima oni raspolažu zatvori su prošle godine zabilježili profit od 5,839.805 kn. Problemi su se ove godine pojavili nakon smanjenja državnih sredstava.

Tajna leži u radnoj snazi koji su zapravo sami zatvorenici, a radne uvjete koje oni imaju na raspolaganju mnogi „izvan zida“ mogu samo sanjati. Pravo na godišnji odmor između 18 i 30 dana, naknada za rad i nagrada, naknada za prekovremeni rad, neradne dane i blagdane, smjenski i noćni rad, naknada za bolovanje u visini od 70% naknade za rad ostvarene u proteklom mjesecu, naknada za korištenje godišnjeg odmora, pravo na novčanu pomoć (zatvorenici bez prihoda stariji od 65  godina i trajno nesposobni za rad) te dodatna novčana stimulacija za izume i tehnička unaprijeđenja.

 

Iako zatvorenici nisu obavezni raditi, interes za rad je toliki da je zatvor u Lepoglavi bio primoran zaposliti pomoćnika upravitelja za gospodarstvo.

Kao primjer produktivnosti navodi se primjer kako je prosjek proizvodnje kukuruza u Europskoj uniji 10 tona po hektaru dok je u lepoglavskom zatvoru uzgojeno 11,5 tona. Proizvedu u Lepoglavi čak 80 stolica dnevno te ostali namještaj koji izvoze u Njemačku, Austriju, Mađarsku, a suradnja postoji čak i sa švedskom Ikeom.

Odličan primjer je i nadaleko poznati Restoran Ivančica čiji je promet prošle godine iznosio 5 milijuna kuna! Svi koji su barem jednom posjetili restoran znaju da ponuda i kvaliteta jela i pića nimalo ne zaostaje za nekim luksuznim restoranima. Prostor za svadbe rezervira se i do godinu dana unaprijed.

Proizvodnjom se bave i ostali zatvori u Hrvatskoj pa se tako u njihovim radionicama može kupiti vino, mlijeko, ograda, obaviti tehnički pregled i servis vozila te mnoge druge stvari. Međutim, upravitelji svih zatvora složni su u jednom – država ne iskorištava dovoljno potencijal koji postoji u zatvorima.