Čet17062021

Posljednje izmjene12:17:08 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Na zahod u ormar

Na zahod u ormar

Drvena hiža Dragutina Gečeka u Lepoglavskoj Vesi sve je samo ne obična. Zahvaljujući brojnim raznovrsnim starinskim predmetima koje je Dragutin skupljao 20-tak godina doima se poput muzeja starina. Na zidovima, tramovima i u vitrinama ormara izloženi su mačevi, starinske vure, zidni oltari, slike, ključevi, alati, raznovrsni pribor i suveniri. Nalazi se tu i klavir te jedna prava pravcata podrta stara zagorska čizma.

- Nek ljudi vide kakve su se čizme tu kod nas nosile prije 100 godina. I ona je dio naše povijesti – objasnio je Dragutin Geček. I brojni drugi predmeta koji su našli mjesto u zbirci stari su više od stotinu godina.

Planinari i izletnici koji prolaze cestom prema Ivančici, uz koju se ova hiža nalazi, zasigurno pomisle kako ova hiža na ovom mjestu godinama odolijeva zubu vremena. No, nije tako.
- Hiža je prije tri godine stigla iz stubičkog kraja. Tamo je rastavljena i ovdje ponovno sastavljena – otkriva Dragutin.

Nije to jedina zanimljivost vezana za ovu neobičnu kuću. Naime, ukoliko netko treba wc teško će ga samo tako naći. Na kraj pameti neće mu biti da otvori ormarska vrata, a upravo ona vode tamo gdje i "car ide pješice".

Lepoglava je poznata po tome što se u njoj nalazi jedan od najvećih zatvora u Hrvatskoj. Da li je slijedeći tu tradiciju Dragutin u dvorištu izgradio vinski rešt, nije otkrio, ali za razliku od onih koji u lepoglavskoj Kaznionici borave onoliko koliko im sudac odredi, u Dragečevom vinskom reštu boravi se toliko dugo dok se ne "riješi" litra vina na koju je reštant obično osuđen. Ono što je zajedničko onom pravom reštu u lepoglavskom centru i ovom uz Dragečevu hižu je to da zatvorenici iz njih izlaze veseli.

Ovu jedinstvenu zagorsku hižu njen vlasnik planira ne samo pokazivati već i iznajmljivati za organizaciju pojedinih događanja.