Čet27022020

Posljednje izmjene02:55:56 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Izaberite osobu i događaj koji su obilježi 2011.

Izaberite osobu i događaj koji su obilježi 2011.

lepoglava

Gotovo je! Izbori za osobe i događaje proteklih 12 mjeseci iz 2011. godine završen je. Dobili smo svih 24 finalista za godišnju nagradu Osoba i događaj 2011 u Lepoglavi. Pred vama se nalazi lista svih nominiranih, a bome na prvi pogleda izgleda kako će biti jako teško donijeti konačnu odluku.

Proučite sve nominacije, prisjetite se što se točno krije iza njihovih nominacija i donesite konačnu odluku tako da date glas za svog favorita. Prvi dio godine nekako su obilježili muškarci, a drugi žene koje su u konačnici u većinskom omjeru. Jesu li drage nam sugrađanke nešto aktivnije od muških im kolega?

Svečanost dodjeljivanja godišnjih nagrada održati će se u ožujku.

O S O B A   G O D I N E  2011.
(Nominirani su...)

JOSIP URŠANIĆ (siječanj)
Dobrovoljno darivanje krvi koja nekome život može spasiti jedan je od najboljih primjera humanosti svakog pojedinca. Josip Uršanić prošle je godine krv dao 4 puta, a darivanje u studenome bilo mu je već 94. što ga svrstava u najredovitije i najveće darivatelje s područja grada.

TIHOMIR KUDELJNJAK (veljača)
Mladi višnjičanec, Tihomir Kudeljnjak svakako je i jedan od najhrabrijih lepoglavčana. Zbog bolesti koja ga spriječava u bezbrižnijem i normalnijem odrastanju Tihomir ipak u svakom danu pronalazi nešto zbog čega se vrijedi boriti - i on se bori. Cijela obitelj hrabro se nosi sa svim problemima, a tokom siječnja i veljače organizirane su brojne manifestacije kako bi se Tihomiru olakšali odlasci u Zagreb na liječenje.

LEA LEDINŠČAK (ožujak)
Lea je jedna od onih osoba koje su jednostavno osuđene na uspjeh. Gomila nagradu za nagradom iz više područja svog rada kao učenice Osnovne škole "Ante Starčevića". Je li na pomolu i nova?

MIRKO VAROVIĆ (travanj)
Dugogodišnji pokretač raznih kulturno-umjetničkih akcija jedan je od glavnih organizatora iznimno vrijedne izložbe poštanskih markica s Lepoglavom kao glavnom temom koja se odvijala tokom travnja.

MARIJAN ŠKVARIĆ (svibanj)
Agilni gradonačelnik predstavlja lepoglavsku Poslovnu zonu u Beču, "zabija" pločicu u Ludbregu i još stigne otvarati gradilišta u recesijskoj godini. Da, to mu je i posao, rekli bi mnogi, ali razultati su tu. Jesu li dovoljni za godišnju nagradu?

MARKO VRTAR (lipanj)
Mladi predsjednik lepoglavske Udruge za šport i rekreaciju "Lepoglava" te voditelj dugoočekivanog fitness centra zajedno je sa svojim suradnicima organizirao obilježavanje Svjetskog dana sporta na kojem se okupilo 500-tinjak rekreativaca razne dobi.

JOSIPA SLIVAR (srpanj)
Jedna od najstarijih lepoglavčica prošle je godine navršila 91 godinu. Da se ne predaje potvrdila je izjavom kako je završila građevinski fakultet u Osijeku i sama projektirala kuću u kojoj dan danas živi. U toj kući Josipa živi samostalno i dobrog je zdravlja unatoč godinama, a pohvalila je i susjede koji je znaju obilaziti. 

DUNJA BELŠČAK (kolovoz)
Jedna od organizatorica velikog Festivala mladih magNUM 2011 pokazala je zavidne organizacijske vještine i veliku dozu aktivizma kakva se rijetko viđa.

KRISTINA LOPARIĆ (rujan)
Koordinatorica projekta Marijanski hodočasnički put postavljanjem 55 putokaza i 15 info ploča smeđe signalizacije, te 40 putokaza i 12 info ploča drvene signalizacije uvela je spomenuti projekt u završnu fazu, a i bitno utjecala na razvoj turizma u Lepoglavi prošlu godinu.

LUCIJA JURIŠA (listopad)
Naše gore list, Lucija Juriša nastupala je u polufinalnoj emisiji "Supertalent" u živo te nas sve oduševila svojim prekrasnim glasom. Malo je sreće nedostajalo da je gledamo u finalu, ali i ovo je fantastičan uspjeh za mladu pjevačicu iz Lepoglave.

DRAGICA BAJSIĆ (studeni)
Na XXIII. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske zadrugari lepoglavske „Stezica“ iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave koju vodi učiteljica Bajsić hrvatsku su javnost oduševili svojim naušnicama od lepoglavske čipke sa Swarovski kristalima.

IVA ŠTEFIČAR (prosinac)
Mlada članica i natjecateljica lepoglavskog penjačkog kluba osvaja medalje, stiče vrijedno iskustva i promovira Lepoglavu kroz prizmu adrenalinske ponude.

D O G A Đ A J   G O D I N E   2011.
(Nominirani su...)

Svjetska prezentacija lepoglavskih minerala (siječanj)
Članovi udruge Lepoglavski ahat već više godina ulažu napore kako bi se lokalitet Gaveznica-Kameni vrh, a i ostala nalazišta minerala u našem zavičaju predstavila svijetu. Do sada su predstavljeni na međunarodnim sajmovima u ovom dijelu Europe, te razmjenom primjeraka minerala sa ostalim sakupljačima, a prošle su godine napravili bitan iskorak u tom pogledu sudjelovanjem na najvećem svjetskom sajmu minerala, Mineralientagge u Munchenu.

Program prevencije ovisnosti (veljača)
S početkom drugog polugodišta osnovne škole u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici provodile su program prevencije ovisnosti koji je bio namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda. Prevencija je najbolja terapija.

Aktivnosti na smjanjenju nezaposlenosti (ožujak)
U programu Javnih radova od početka travnja pa do kraja prosinca radilo je čak 30 naših mještana/nki koji su duži niz godina u evidenciji nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Učenici čistili i uređivali Lepoglavu (travanj)
Da se zaštita čovjekovog okoliša i briga za njega ne pokazuje samo na Dan planeta Zemlje pokazali su vrijedni učenici lepoglavske osnovne škole koji su u pratnji svojih učiteljica na pet lokacija u gradu skupljali smeće.

Otvorena pedijatrijska ambulanta u Lepoglavi (svibanj)
Mališani iz Lepoglave od 9. svibnja imaju pedijatra u prostorijama lepoglavskog Doma zdravlja. To je deveta specijalistička pedijatrijska ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji, a otvorio ju je Županijski dom zdravlja.

Zaređenje Ivice Cujzeka (lipanj)
Varaždinska biskupija obogaćena je trojicom svećenika i jednim đakonom koje je u nedjelju 26. lipnja u katedrali uznesenje BDM u Varaždinu zaredio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Među njima je i naš sugrađan Ivica Cujzek, prezbiter mjesne Crkve.

7. Jazz festival (srpanj)
Nastupom Old stars Dixieland banda i polaznika seminara u ponedjeljak je završilo 7. izdanje međunarodnog jazz meetinga kojeg je uz Grad Lepoglavu kao glavnog pokrovitelja organizirala Glazbena mladež Lepoglava.

Festival mladih magNUM 2011 (kolovoz)
Mladi iz Lepoglave i Višnjice u nastojanju da ponove dobru festivalsku priču iz 2008. godine te sugrađanima tokom ljetnih mjeseci ponude niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, još su jednom dokazali kako se skromnim budžetom, ali sa snažnom voljom ostvaraju značajni ciljevi za dobrobit lokalne zajednice, a naročito ciljane dobne skupine – mladih, što je povodom Međunarodne godine mladih i Europske godine volonterstva bio i cilj samog Festivala mladih magNUM 2011.

60 godina Kuglačkog kluba Lepoglava (rujan)
Kuglački klub Lepoglava, najviše rangirani, ujedno i najuspješniji sportski klub u Lepoglavi, proslavio je sportsko – zabavnim programom, 60 godina postojanja. Generacije lepoglavskih kuglača prisjetile su se povijesti kluba koji se trenutno natječe u 2. hrvatskoj kuglačkoj ligi i ne skriva ambicije da na svoju 60. godišnjicu uđe u najelitniji razred hrvatskog kuglanja.

Lepoglava neće izgubiti pedijatrijsku ambulantu (listopad)
Temeljem rješenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi o proširenju djelatnosti, kojom je ujedno potvrđena Mreža javne zdravstvene službe na području Varaždinske županije, Direkcija HZZO-a odobrila je potpisivanje ugovora s Pedijatrijskom ambulantom dr. Izabele Kranjčec u Lepoglavi.

Posjeta Predsjednika Ive Josipovića (studeni)
Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović boravio je 10. studenog u Lepoglavi. Sadržajno bogat posjet započeo je obilaskom lepoglavske Kaznionice u kojoj je održao sastanak s njenom upravom te ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, a nakon toga je svečano otvorio novouređenu lepoglavsku osnovnu školu, posjetio Dom kulture i Centar za mlade te uživao u koncertu u lepoglavskoj crkvi.

Note za dječji osmijeh (prosinac)
Humanost je, kao misao vodilja humanitarnog koncerta "Note za dječji osmijeh" održanog u petak, 23. prosinca, okupila brojne iskusne mlade glazbenike s lepoglavskog područja te njihove kolege iz Varaždina, ispunivši pritom očekivanja organizatora, ali i publike.