Čet27022020

Posljednje izmjene02:55:56 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Igra skrivača u kaznionici

Igra skrivača u kaznionici

celija04
Kako bi Tita omeli u komunikaciji s drugim zatvorenicima stalno su ga selili iz sobe u sobu

Razgledavajući unutrašnjost lepoglavskog samostana, posebice djela u kojem je usprkos obnovi i vraćanju izgleda kakav je samostan krasio prije nego li je postao kaznionica još uvijek prisutna sablasna zatvorska arhitektura, nemoguće je ne primijetiti jedan neobičan detalj.

I dok su sve nekadašnje sobe pavlina pretvorene u zatvorske ćelije bile jednosobne, jedna je ćelija, ulazeći u kategoriju dvosobnih, naizgled nudila više "komfora". Ćelija s dvije odvojene prostorije, svaka s vlastitim vratima te malim predsobljem u koje se ulazilo kroz uobičajena ćelijska vrata kakva su "krasila" ostale ćelije, razlikovala se od ostalih i nedvojbeno je da se radilo o ćeliji za "posebne goste". U toj ćeliji svoje zatvorske dane provodio je Josip Broz Tito.

Zašto baš u njoj? Naime, u to su vrijeme (prva polovica 20. stoljeća) u Lepoglavi zatvorske kazne izdržavali brojni politički zatvorenici (članovi KPJ) koji ni za vrijeme tamnovanja nisu prestajali biti politički aktivni pa su i unutar zatvorskih zidina nastavili sa svojim političkim djelovanjem. Tito, kao jedan od rukovodećih partijaca, bio je među najaktivnijima. Iako je imao mogućnost kretanja po kaznionici pa čak i Lepoglavi, zatvorska uprava je pokušavala omesti komunikaciju Tita i ostalih političkih zatvorenika.

Kako se njihova komunikacija odvijala i porukama ispisanima na papiru i guranim ispod ćelijskih vrata, tadašnja uprava dosjetila se kako je prekinuti. Tita je smjestila u navedenu ćeliju, stalno ga seleći iz jedne prostorije u drugu. Samo je stražar znao u kojoj se od dvije ćelijske prostorije Tito trenutno nalazi. Tako mu je dostaviti poruku guranjem papira ispod vrata bilo rizično budući da se moglo desiti da poruka bude gurnuta baš ispod onih vrata u prostor u kojem se Tito ne nalazi. To bi značilo da će se poruke dočepati stražari, odnosno zatvorska uprava.

Ova zanimljiva priča te činjenica da lik i djelo Josipa Broza Tita ima svoje štovatelje i budi zanimanje, iskoristivi su i kao mamac za privlačenje znatiželjnika (turista) u Lepoglavu. Neki takvi već su boravili u Lepoglavi i izrazili želju da provedu noć u Titovoj ćeliji. Stoga će obnovom samostana biti sačuvana navedena ćelija kao i ćelije još dvojice povijesnih ličnosti koje su zbog svojih političkih stavova suprotnima stavovima tadašnjih režima, robijali u lepoglavskoj kaznionici, Moša Pijade i Franje Tuđmana.