Sub22022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Danas je dan našeg planeta!

Danas je dan našeg planeta!

zemlja-dan

Danas je Dan planeta Zemlje (Earth day) koji se 22. travnja obilježava u više od 150 zemalja diljem svijeta. Sve je počelo još davne 1969. godine na konferenciji UNESCO-a kada je John McConnell prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje.

Iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. Dan planete Zemlje prvi put je prepoznatljivo obilježen 22. travnja 1970. godine na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona kada su organizirani prvi masovni protesti za zaštitu okoliša. Dvadeset godina poslije, u takvim protestima sudjeluje više od 200 milijuna ljudi širom svijeta koji su prepoznali kako je zaštita okoliša konačno postala opća javna briga.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. Na današnji dan u svijetu se organiziraju brojna događanja na način da organizacije i pojedinci svoje aktivnosti fokusiraju na jednu prioritetnu okolišnu temu.