Uto25022020

Posljednje izmjene11:53:36 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Viletinec - rasadnik purana

Viletinec - rasadnik purana

purani2

Povijesni spisi govore da su ih u Hrvatsko zagorje iz Italije donijeli pavlini te ih udomaćili u selima bednjansko-lepoglavskoga kraja. Odatle su bili isporučivani na bečki i engleski dvor, na čijim su banketima bili traženi kao vrhunska delicija! Riječ je, dakako, o puranu, poznatom brbljavcu i našepurenom gizdavcu zagorskih bregova, čiju proizvodnju u bednjanskom PZ-u nastoje komercijalizirati pod robnom markom "Purek z Bednje".

Pernati oholice ni ovoga puta, kada smo posjetili imanje najvećih proizvođača i zadrugara, Ivke i Valenta Gudlina iz sela Viletinec nedaleko od Lepoglave, nisu iznevjerili svoj imidž - uz izuzetak nekoliko nesinkroniziranih purica, dočekali su nas glasnim, uzbuđenim zbornim ćurlikanjem!

- U uzgoju neprestano imamo od 250 do 300 kljunova. Sve proizvodimo sami, od jaja,purića do odraslih purana. Uzgajamo ih posve ekološki i hranimo prirodnom hranom. Kosimo travu, sušimo je, usitnjavamo čekićarem, miješamo je s listovima i gomoljem cikle, stočnim keljom, jabukama, kukuruzom, sa svime što raste u vrtu i u okućnici. Takvim načinom hranjenja dosta uštedimo. Naravno, u takvoj intenzivnoj proizvodnji ne primjenjujemo recepte naših baka, koje su kuhale žgance, miješale ih s koprivama, te time tovile uriće. To je prošlost – smješka se gospođa Ivka.

- Purani neprestano borave na otvorenom prostoru. Osigurali smo ga dovoljno, čak pet tisuća četvornih metara – kažu Gudlini. Uzgoj purana je visoko profitabilan posao, sa zajamčeno dobrom zaradom. - Većinu purana na tržište plasiramo preko Poljoprivredne zadruge Purek bednjanskoga kraja iz Bednje. Cijena je odlična, 55 kuna a kilogram očišćena purećega mesa. K tome, preko PZ-a dobivamo i besplatan veterinarski pregled, kao i besplatan prijevoz i klanje u licenciranoj klaonici. Proizvodnja je isplativa, a isplativost se povećava s brojem kljunova u uzgoju – kažu ovi uzgajivači koji su lani PZ-u isporučili 620 kilograma prvorazredna purećega mesa.

Dodatnom zaradom umirovljeni bračni par „krpa“ nevelike mirovine, što su ih zaradili tijekom šest-sedam godina rada u Njemačkoj. No, u puranima su, kažu, našli i ekonomski interes i veselje. - Pogledajte, oko nas su kilometri zelenih  bregova na kojima bi se moglo proizvoditi na tisuće purana. Ne nam zašto mladi nemaju interesa za to, pa nije to umjetnost – kaže Valent.

Umjetnost možda nije, ali ipak, o uzgoju purana treba mnogo znati. Ivka nam pokazuje inkubator u kojemu se trenutačno nalazi tisuću purećih i kokošjih jaja, te peradarnik s više od 250 purića starih nekoliko tjedana, koje drži pod posebnom paskom. Najvažnije je da im bude toplo i da ne pokisnu, jer u protivnom će uginuti. Maleni purići odvojeni su od odraslih, i borave u posebnom prostoru. Da dosegnu punu težinu, purice od 3 do 3,5 kilograma, a purani od 5,5 do 6 kilograma, treba im osam mjeseci, taman do Božića, a nakon toga će biti ukusna božićna delicija na blagdanskom stolu pravih znalaca. Pureće meso iznimno je zdravo - sadrži samo 0,6 posto masti i ima iznimno visok postotak omega-3 kiselina.

Varaždinske vijesti