Ned22092019

Posljednje izmjene12:12:20 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Dijelić Himalaje u Domu kulture

Dijelić Himalaje u Domu kulture

himalaja-n
Darko Berljak

'Za one koji su tamo bili, za one koji će tamo tek doći, ali najviše za one koji tamo nisu bili i nikad neće otići', tim riječima započela je prezentacija o usponu 2. Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Mt. Everest.

Prezentacija se održala jučer u petak u Domu kulture u organizaciji Planinarskog društva „Pustinjski duh“ iz Lepoglave, a u sklopu prezentacije korišteni su izrazito zaimljivi foto i video materijali. Vođa ekspedicije Darko Berljak pokušao je mnogobrojnoj publici prikazati doživljaje ekspedicije prilikom uspinjanja i objasniti važnost priprema za takav pothvat. Nakon priprema koje su trajale 14 mjeseci, djevojke su u ožujku otišle na put dug 72 dana s namjerom osvajanja Mt. Everesta.

Prilikom dolaska u Nepal slijedila je nabava hrane, goriva i ostale opreme te se krenulo na let do lokalnog grada iz kojeg se dalje pješačilo 120 km do Baznog logora. Ciljevi ekspedicije bili su prvi hrvatski ženski uspon na najviši vrh svijeta Mount Everest (8850 m), uspon bez uporabe umjetnog kisika i pokušaj najbržeg ženskog uspona u povijesti, odnosno neprekinutog uspona iz Baznog logora do vrha što još nije uspjelo nijednoj ženi.

Publika je tako mogla zaviriti u čarobni svijet Himalaje te vidjeti kako je izgledao uspon do Mt. Everesta ili mjesta „gdje je nebo tako visoko da ga s e može dodirnuti“. Jedini Hrvat koji je bio na vrhu Everesta i to dva puta je Stipe Božić iz Splita, na jugoslavenskoj ekspediciji 1979. po Zapadnom grebenu i makedonskoj ekspediciji 1989. po Jugoistočnom grebenu. Prvu izvidničku ekspediciju iz Tibeta 1988. vodio je Darko Berljak iz Zagreba, kao i još dvije ekspedicije na Mt. Everest 1989. i 1997. godine.

Foto: Bojan Migač