Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Otkriven veliki ''muzej'' starina u Muričevcu!

Otkriven veliki ''muzej'' starina u Muričevcu!

sambol-m

Tražite li osobu s kojom čak i o biciklima možete razgovarati „strogo povjerljivo“, morate se baš kao i mi zaputiti do neumornog sakupljača starina Franje Sambola iz Muričevca. Najbolju definiciju njegove strasti koja ga neprekidno vodi u potragu za novim, davno korištenim predmetima u svakodnevnom životu lepoglavskog i ivanečkog kraja, doznali smo od Franjine supruge Božene. Ona, naime, najbolje zna kako je njezin muž uspio dvije garaže od poda do stropa napuniti biciklima i različitim starinama.

- Do danas, Franjo je prikupio i obnovio 14 starih bicikla i, vjerujte, ako čuje da ih je netko bacio, dao Romima ili pak ne daj Bože prodao u staro željezo, ima noćne more! Susjedi u selu jako dobro znaju koliko truda ulaže u svoj hobi, ali čak i s ceste putnici namjernici vide da su zidani gospodarski objekti u našem dvorištu zapravo pretvoreni u spremišta za starine. Na pročelje jedne garaže postavio je primjerice preko stotinu godina stare jarmove za volove, ali iznutra nikad ne dopire nekakvo prepoznatljivo mukanje ili zvuk automobilskog motora – kroz smijeh nam je ispričala Božena Sambol koja, kako smo se brzo uvjerili itekako dobro poznaje najvrednije eksponate u „etnografskom odjelu“ pravog pravcatog privatnog muzeja na Muričevcu.

Ovo „na Muričevcu“ ističemo jer kuća obitelji Sambol smještena je na malenom brijegu čije je mnoge tajne otkrio i „iskopao“ upravo naš domaćin. O čemu se radi? - Mnogi moji površni znanci pogrešno misle da mene zanimaju samo bicikli. No to je tek djelomično točno jer u zbirci imam dosta okamenjenih školjaka i ostalih stanovnika mora koje je nekad davno ovdje postojalo. Pronalazim ih u okolnim šumama i ovdje na brijegu, pa rade društvo svim tim silnim artiklima iz moje zbirke – rekao je Franjo Sambol.

Zbirci treba adekvatan smještaj!

Franjo Sambol kolekcionarstvom se bavi 25 godina, po struci je rudarski tehničar i otac četvero djece. Uz brojne obiteljske obaveze, već za predstojeći Uskrs najavljuje početak rada Oldtimer kluba „Biciklin“ Lepoglava, čiji je ujedno osnivač. - Srećom, uz mene su još četvorica štovatelja starih bicikla i naše prvo predstavljanje javnosti predviđamo upriličiti tijekom održavanja ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi. Bit će to prigoda za sve zainteresirane da se provozaju na 80 godina starim ljepotanima iz moje zbirke – kaže Franjo i dodaje kako će izložiti i bicikl s pomoćnim motorom „Solex“ koji je davne 1960. godine proizveden u Francuskoj. No daleko najviše problema predstavlja mu adekvatan smještaj i konzerviranje brojnih uporabnih predmeta koji su nekoć bili nezaobilazni u seoskim domaćinstvima.

   

Alatka za vađenje utopljenika

Pomogne li financijski lokalna zajednica Franji Sambolu, u Muričevcu bi jednog dana kao atrakcija mogla stajati i etno kuća. Među brojnim zanimljivim predmetima koje sada šira javnost ne može vidjeti, čudna je alatka za vađenje tijela utopljenika. - Nekad nije bilo ronioca pa je dosjetljiv narod izmislio način kako da pronađe i izvuče tijela nesretnih utopljenika iz okolnih jezera i rijeka. Spretni lokalni kovači iskovali su za tu namjenu četverostruku kuku kojom se „češljalo“ njihovo dno – objasnio nam je Franjo namjenu ove neobične alatke za koju smo prvo pomislili da je služila za radove u poljoprivredi.

   

I kad smo već pomislili kako zbirka našeg domaćina više nema tajni – opet smo se opekli! Naime, prepoznali smo rudarske lampe – karabiterice, ali ne i njima sličan „alarm“ za otkrivanje prisutnosti otrovnih plinova u rudniku. Star je kao i većina predmeta zbirke – preko 100 godina...

Izvor: Regionalni tjednk