Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Istraživanje biljnih svojti Ivanščice

Istraživanje biljnih svojti Ivanščice

ivancica-n

Istraživanje populacije i kartiranje staništa biljnih svojti na području Ivanščice u Varaždinskoj županiji naziv je jučer predstavljenog projekta koji je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije.

Ivanščica je najviša hrvatska planina sjeverno od Save, a svojim položajem i visinom dominira nad okolnim brežuljcima i ravnicama. Njezina gorska obilježja vršnog dijela dosad su, međutim, privukla samo mali broj istraživača, a upravo tome možemo zahvaliti da je tako dugo skrivala mnoge botaničke zanimljivosti.

Kranjski i lukovičavi ljiljan, alpski jaglac i mirisni vranjak već stotinjak godina poznati su u njezinoj flori, no za lukovičavi ljiljan mislilo se da je nestao s ovih prostora, a o mirisnom se vranjku nije znalo ništa sve dok tek nedavno nisu ponovno otkriveni. Kada tome pribrojimo nova otkrića crvenog likovca, blagajeva likovca i planinskog luka te činjenicu da su biljne zajednice na njoj gotovo nepoznate, s pravom možemo tvrditi da je Ivanščica, iako jedna od značajnijih hrvatskih planina, naša najmanje istražena planina.

Nadamo se da ćemo daljim provođenjem i poticanjem istraživačkih aktivnosti pridonijeti boljem poznavanju prirodnih vrijednosti Ivanščice te njezinu očuvanju i održivom razvoju – ističu u javnoj ustanovi. U sklopu projekta u blizini Planinarskog doma "Pasarićeva kuća" na vrhu Ivanščice postavit će se informativno-edukativna ploča s fotografijama istraživanih i drugih zanimljivih vrsta Ivanščice.

Tekstualnim prilozima također će se upozoriti na ugroženost i potrebu njezine zaštite.

Izvor: Večernji list