Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Nova jedinstvenost Lepoglave!

Nova jedinstvenost Lepoglave!

ocura-n
Sad sam Oćura
A onda sam si malo Očura
You are entering Twilight zone...

Lepoglava je uz poznatih deset posebnosti možda pronašla i onu jedanaestu. Naime, rijetki su slučajevi, a možda je Lepoglava i jedinstvana po tome u svijetu jer u Lepoglavi se nalazi mjesto u koje uđete, a izađete u(na) sasvim drugom mjestu.

Ova potpuno nejasna formulacija može se objasniti i na drugi način. Naime, sa zapadne strane kad ulazite na područje grada Lepoglave ulazite u naselje Oćura koja nakon 2,5 kilometara vožnje postaje Očura. U ovim, za nas novinare sušnim mjesecima koji se stručno nazivaju i "sezona kiselih krastavaca" odlučili smo ispitati ovaj fenomem koji može imati i simpatičnu ekranizaciju u "Zoni sumraka".

Uđete u jedno mjesto, a izađete u drugom mjestu. Ubacite malo zombija iz starog zapuštenog kamenoloma, ljutu noju okolnih vinograda koja svijetli u vama kad je popijete, munjeviti vlak koji vas uvijek dočeka iza ugla i dva "spuki" klinca koji vas prate kroz cijelu Oč(ć)uru.

U ni jednom od brojnih hrvatskih pravopisa ne postoji nikakvo pravilo za ovakve, rek'o bi Balašević, "slučajove", a sami mještani O(č)ćure tvrde kako je to zbog muškog dijela obitelji. U onoj "mekanoj" Oćuri žive isti takvi muškarci, dok navodno pravi rasni muškarci, muškarčine zapravo, žive u "tvrdoj" Očuri. Ovo tvrdnja samo je dokaz epske borbe među muškarcima za pravo tituliranja meko-tvrdo.

Drugi pak tvrde da je to sve zapravo jedna velika Očura koja se čak i prema sistematizaciji mjesta u Republici Hrvatskoj pri MUP-u zove Očura Lepoglavska. Bilo kako bilo, drago nam je da je Očura dio velikog grada Lepoglave, a vama dragi čitatelji prepuštamo daljnju raspravu po ovom pitanju.