Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo 15. kolovoz - Velika Gospa

15. kolovoz - Velika Gospa

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.

Lepoglavski vjernici danas će kao i većina hodočastiti u Marijanska svetišta, a veliki dio njih će i na Bednju koja već stoljećima, kao najveće bednjansko proštenje okuplja vjernike s cijelog područja Bednje, Lepoglave, Jesenja i Kamenice. Stare fotografije s bednjanskih proštenja pokazuju da je na proštenjima uvijek bila velika gužva, a ono što posebno upada u oči je da su svi vjernici bili obučeni u tradicionalne narodne nošnje.

Zbog te tradicije je ove godine Općina Bednja zajedno sa mjesnim Kulturno-umjetničkim društvom "Franje Serta" odlučila pokrenuti akciju koja bi bednjansko proštenje uz Veliku Gospu ponovno ukrasila s narodnim nošnjama. Akcija će se provesti vrlo jednostavno, te će svi oni koji dođe na proštenje u narodnoj nošnji, biti počašćeni s besplatnom tradicionalnom pečenkom i gemištom.