Uto25022020

Posljednje izmjene11:53:36 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Lepoglavsku zastavu razvili na 4164 metra

Lepoglavsku zastavu razvili na 4164 metra

braithorn-n

- Švicarska, Italija, Francuska, Mont Blanc, Gran Paradiso, vrhovi Monte Rosa – komad Europe kao na dlanu. Na sve to pruža nam se pogled s vrha Breithorn u švicarskim Alpama, koji se diže 4164 metara nad morem! Izvanredan i euforičan osjećaj! - Tim je riječima voditelj ekspedicije Tomislav Friščić pokušao opisati radost i jedinstvene emocije što su preplavile deset članova Planinarskog kluba Ivanec nakon što su se popeli na jedan od najviših vrhova švicarskih Valiških Alpa i na njemu razvili lepoglavsku zastavu.

Novim alpskim usponom grupa ivanečkih planinara svoj je, nedavno osnovani Planinarski klub uvrstila među rijetka planinarska društva u Hrvatskoj koja se mogu pohvaliti usponima na vrhove više od 4000 metara. Riječ je o generaciji mlađih planinara koja je znanja i iskustvo prošlih godina stjecala kroz stotine planinarskih pohoda po cijeloj Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji, a u prošle Ivanečka zastava na Vališkim Alpama dvije godine osvojila je najviši talijanski alpski vrh Gran Paradisso (4062) i Piramide Vincent (4215) u Peninskim Alpama.

- Jedinstven je osjećaj stajati na ledenoj kapi Breithorna, na koju stane samo dvadesetak ljudi. Temperatura je ispod minus 10 stupnjeva Celzijevih. S južne strane pruža se ledena kosina pod kutom od 40 stupnjeva, dok je na sjeveru naoko bezopasan nagib, iza kojeg je golem ponor – opisao je Friščić.

Planinari su uspon počeli od skijališta Trockener Steg na visini od 2930 metara do Planinarskog doma Rifuggio de Teodulo (3317), a odatle ih je čekalo višesatno naporno pješačenje ledenim bespućem do vrha. Breithorn je osvojila grupa u sastavu Stjepan Kuštelega, Božidar Šoštar, Ivan Mudri, Duško Vitez, Ivan Prašnjak, Josip Lazar, Neno Štimac, Stjepan Kutnjak, Franjo Kraljić i voditelj Tomislav Friščić.