Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Glineni ''Ježek(i)'' u Vesi

Glineni ''Ježek(i)'' u Vesi

jezek-n

Da glinene skulpture nisu zaboravljena vještina našeg kraja, uvjerili smo se kod Željka Ježeka u Vesi. Osim što mu dvorište krase skulpture raznih životinja i patuljaka, u radioni se nalazi i pregršt vjerskih ali i drugih zanimljivih eksponata. U radioni smo ga zatekli za velikom količinom gline koju je pažnjivo posebnim alatom oblikovao, a riječ je o kipu sv. Jakova za kapelu sv. Jakova na Očuri kod Radoboja.

- Župnik Ivica Bračun iz župe Radoboj zamolio me da za spomenutu kapelu izradim skulpturu sv. Jakova s obzirom da su krenuli u potpunu rekonstrukciju jer je 1944. godine bila bombardirana. Kako su svi sačuvani kipovi teško oštećeni odlučio sam im napraviti novoga Jakova za novu kapelicu. – rekao je Željko Ježek.

Kako bi saznali ranu fazu otkrivanja umjetničkog talenta vratili smo se u djetinjstvo kad je Željko svako malo crtao i slikao. - Od kad znam za sebe igrao sam se s bojicama i uvijek nešto crtao i izmišljao, međutim nisam nikad zamišljao da bi se profesionalno bavio slikanjem ili nekom drugom vrstom umjetnosti. Sasvim slučajno sam prošle godine počeo raditi s glinom i ideje su dolazile jedna za drugom. Susjedi i poznanici su uočili moja dijela i pojavio se interes za njih što me još više motiviralo. – prisjećao se Ježek.

Svaki glineni predmet kojeg su njegove ruke „oživjele“ izrađen je bez kalupa te vješto oblikovan u skulpturu i pažljivo ukrašen. Tako smo na njegovim policama i zidovima naišli na skulpture kuburaša, lovaca,čipkarica, životinja, raspela pa čak i poznatih nogometaša. Glinu za rad kupuje u ciglani u Jerovcu, gdje gotove skulpture nosi njima da ih ispeku, nakon što se mjesec dana moraju prirodnim putem sušiti. - Više se ni ne sjećam kome sam sve poklonio svoje radove ali ima ih u Krapini, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu i u inozemstvu. Nažalost interes za njih nije toliki da bih se mogao time profesionalno baviti i otvoriti neki obrt ali za svoju dušu neke razveselim i poklonim im svoj rad. – objasnio je Ježek.

Prvi je puta svoje radove predstavio u ožujku ove godine na izložbi povodom Dana žena, a neke sitnice mogu se naći i na izložbenom prostoru udruge „Fijolica“ koja će izlagati i u sklopu 14. Međunarodnog festivala čipke.