Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Pavlini brendirali zagorskog purana

Pavlini brendirali zagorskog purana

puran12

Dolazak purana na europsko područje omogućili su mornari Kraljevine Španjolske koji su ih brodovima dovezli oko 1520. godine na područje Španjolske. Uzgoj purana se polako širio po Europi, a u Hrvatsku je došao preko Italije. Prema zapisima Magistrata Mletačkog prvi pečeni puran u našim krajevima bio je na stolu lepoglavskih Pavlina na malu Gospu 1561. te se ondje počeo i uzgajati.

Zbog jedinstvenog načina držanja na čistom i svježem zraku, život proveden na otvorenom u malim jatima, pasući i slobodno se krećući voćnjacima, livadama i drugim vegetacijskim raslinjem, meso zagorskog purana je visoke nutricionističke vrijednosti i dijetetskih karakteristika. Postoji naznaka da prilikom ispaše purana u blizini voćnjaka ( posebno jabuka) znatno utječe na kvalitetu mesa u pozitivnom smislu. Većina kućanica priprema zagorskog purama po receptima svojih mama i baka. Najpoznatija, a po nekima i najukusnija je zagorska purica s mlincima, koja kod mnogih ljudi asocira Božić i bogatstvo stola.

Profinjena nepca gurmana mogu uživati i u modernijim načinima prehrane, npr. moussé od pureće jetre s prženima lješnjacima, terina od puretine s bučinim sjemenkama, pureća juha s okruglicama od sira, pečena pureća prsa s tamnim umakom od hrena i povrće na žaru. Osim tradicionalnih domaćih mlinaca, uz purana se može poslužiti crveno dinstano zelje, cikla, riža, pire, pečeni krumpir, kompot od jabuka, dunja, krušaka.. Zagorski puran je zaštićena robna marka Krapinsko-zagorske županije kojom se jamči uzgoj na tradicionalan način, izvornost, kontrolirano porijeklo i zdravstvena ispravnost. S ciljem okrupnjavanja proizvodnje zagorskog purana krajem 2003. godine osnovana je poljoprivredna zadruga „Puran zagorskih brega“ na poticaj Krapinsko-zagorske županije.

Izvor: Gospodarski list