Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Sutra ljetno računanje vremena!

Sutra ljetno računanje vremena!

vrijeme-ljeto

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 27. ožujka, u dva sata ujutro, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Na ljetno računanje vremena prelazi se pomicanjem za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata. Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2011. godini.

Sve države svijeta na pomiču sat, niti to sve rade u isto vrijeme, pa su primjerice SAD i Kanada prešle na ljetno računanje vremena još 13. ožujka, dok će primjerice Australija na zimsko računanje vremena prijeći 3. travnja.

S prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija će se obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati. Također, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.