Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Ostalo Gorska služba spašavanja intervenirala na Vudelju

Gorska služba spašavanja intervenirala na Vudelju

Vjezba_u_Vudelju_1

Varaždinska županija među vodećima je u Hrvatskoj kad je riječ o sustavu zaštite i spašavanja. Potvrdile su to i operativne snage koje djeluju u okviru županijskog Plana zaštite i spašavanja, pokazavši, na vježbi u Lepoglavi, visok stupanj spremnosti. U blizini napuštenog kamenolom, u šumskom području Vudelj u Lepoglavi, nepoznati se muškarac, prilikom zabranjenog odlaganja opasnog kemijskog otpada, teško ozlijedio.

Nakon dojave, na mjesto nesreće pohitale su gorska služba spašavanja, vatrogasna postrojba DVD-a Lepoglava i hitna medicinska pomoć. Prvi su stigli pripadnici gorske službe spašavanja i nakon pružene prve medicinske pomoći, mobilizirali su unesrećenog te ga pomoću nosila i konopa privezanih za okolna stabla izvukli iz  nepristupačnog  djela šume na lokalni šumski put gdje je već spremna čekala ekipa hitne medicinske pomoći. Potom je na mjesto nesreće, ujedno i mjesto ekološkog akcidenta, stigla vatrogasna postrojba DVD-a Lepoglava te izvukla bačene bačve s kemijskim otpadom i sanirala terena.

Na sreću, nije riječ o stvarnom događaju već o pretpostavki po kojoj je, 03. lipnja, odrađena vježba operativnih snaga uključenih u županijski sustav zaštite i spašavanja. Vježba je odrađena na zadovoljstvo svih nazočnih, a zahvaljujući pristupu svih koji su u njoj sudjelovali izgledalo je kao da se radi o stvarnom događaju. Njen tijek su pratili članovi Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, okupivši se prethodno u  Lepoglavi  na  sastanku  na kojem je izvršena analiza stanja sustava  zaštite na području Varaždinske županije te prihvaćen predloženi županijski Plan zaštite i spašavanja.

-Varaždinska županija je među vodećima u Hrvatskoj kad je riječ o sustavu zaštite i spašavanja.  Nakon prvog sastanka  županijskog Stožera zaštite i spašavanja održanog u veljači 2010. godine, donesen je Plan zaštite i spašavanja te Procjena ugroženosti. Redovito se održavaju sastanci Stožera na kojima se analizira postojeće stanje te po potrebi radi revizija Plana kako bi on bio što učinkovitiji. U određenim intervalima na vježbama poput ove, ali svaki puta s drugim pretpostavkama,  provjeravamo spremnost operativnih snaga uključenih u provedbu Plana zaštite i spašavanja, a nedavno smo, među rijetkima u Hrvatskoj, započeli i s popunom specijalističkih postrojbi civilne zaštite – komentirao je trenutno stanje na području zaštite i spašavanja u Varaždinskoj županiji, dožupan Milan Pavleković, ujedno i načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja.

Sastanak županijskog Stožera te prateća vježba s razlogom su održani na području Grada Lepoglave budući da je riječ o jedinici lokalne samouprave koja je među prvima donijela procjenu ugroženosti i plan zaštite i spašavanja te je izrazito aktivna na tom području, pojasnio je dožupan Pavleković.  Tome, primjerice, svjedoči i podatak o izgrađenih i uređenih gotovo 10 kilometara šumskih prometnica na području grada Lepoglave u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući kojima su i nepristupačna područja, u kojima često dolazi do potrebe za intervencijama poput prikazane na vježbi, postalo lako dohvatna.