Uto26052020

Posljednje izmjene06:22:37 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Intervjui Intervju: Top studentica Mateja Šobak

Intervju: Top studentica Mateja Šobak

mateja-n

Još tamo 4.11. Fakultet političkih znanosti u Zagrebu obilježio je 49 godina svoje uloge u visokom obrazovanju nacije. Kao i svake godine, dekan fakulteta obljetnicu obilježava, između ostaloga, na način da nagrađuje najbolje studente preddiplomskog i diplomskog studija politologije i novinarstva za prethodnu akademsku godinu.

Ove je godine dekan Nenad Zakošek nagradio i našu mladu sugrađanku Mateju Šobak. Mateja je osvojila nagradu najbolje studentice prve godine preddiplomskog studija novinarstva, s prosjekom ocjena 4,6. Ovaj hvalevrijedan uspjeh samo potvrđuje velike potencijale koje imaju mladi Lepoglavčani, a poslužio je i kao povod za razgovor s nagrađenom Matejom koja za ovo priznanje skromno kaže kako je to samo nagrada za činjenicu što radi na tome što je zanima. „Po prirodi sam perfekcionist i više za individualni pristup radu što mi znatno olakšava i učenje, ali i ukupan razvoj sebe kao mlade novinarke.“ kaže Mateja.

Kako i priliči, s Matejom smo razgovarali u Centru za mlade te, ni manje ni više, nego u redakciji portala gdje je i mjesto svakom pravom novinaru, iako Mateja za sebe kaže kako bi se voljela baviti istraživačkim novinarstvom u nekim novinama te kako bi jednog dana uređivala vlastitu kolumnu, a za 5 godina vidi se i dalje u Večernjaku gdje je počela raditi krajem prosinca.

Što mlada studentica, uskoro i stručnjakinja, misli o medijima u Hrvatskoj, jesu li otišli previše u „žutilo“?
Mislim da se danas situacije i članci prilagođavaju javnosti za prodaju. Zato Vjesnik, na primjer, nema neku nakladu jer piše o ozbiljnim stvarima, a to ljude toliko više ne zanima. Marketing jest prevladao ovaj dio struke, ali opet sve ovisi o regijama i zemljama. U Hrvatskoj „boom žutila“ sasvim je normalna pojava s obzirom da je veoma mali postotak onih visoko obrazovanih.

Na koji bi način mogla pomoći svojoj lokalnoj zajednici? Možda neki PR ili nešto slično?
Iako bih najradije radila PR za neku organizaciju civilnog društva, naravno da bih mogla raditi i za Lepoglavu kojoj PR trenutno nije predobar. Svi, naravno, znaju gdje je, ali prvenstveno zbog zatvora, a ne zbog njene zastupljenosti u medijima.

Razmišljaš li o dodatnom usavršavanju u inozemstvu ili u Hrvatskoj?
Trenutno ne znam. Svakako bih još upisala doktorski, ali pošto nema doktorskog za novinarstvo, možda pokušam na Filozofskom fakultetu komunikologiju ili pak ostanem na politologiji jer me dosta zanimaju i politika i civilno društvo.

Prate li današnji veliki mediji u dovoljnoj razini civilno društvo?
U zadnje vrijeme nisam baš primijetila neku vidljivost ili da se nešto radi po tom pitanju – nekih velikih naznaka ni nema, osim na većim portalima. Mislim da se uzrok ovog problema može tražiti na obje strane, i kod medija, ali i kod udruga. Ako PR organizacije nije dobar normalno da urednici neće uzimati takve teme, a s druge strane, ako urednik odmah u startu nema mjesta u novinama za takvo nešto, bez obzira na super PR neće ih uzeti. Na lokalnim se portalima uvijek piše o aktivnostima udruga, tako da bi takve portale trebalo popularizirati na neki način. Danas web portal može bilo tko pokrenuti i bilo tko može pisati za njega. Ne kažem da te osobe nisu dovoljno stručne, ali tu se suočavamo s činjenicom da danas zbog toga svatko može biti novinar. Talent za pisanje se ne može izgraditi na fakultetu, već se tamo mogu samo dobiti neke smjernice kako bolje i pravilnije pisati.

Je li danas opasno biti novinar?
Novinarstvo kao poziv definitivno je podcijenjeno i opasno u smislu stalnih tužbi, pritisaka i stresa. Međutim, u smislu opasnosti po život, u Hrvatskoj biti novinar i nije toliko loše.

Kontrolira li politika medije u Hrvatskoj?
Mislim da sve manje, a to se posebno moglo vidjeti u izborno vrijeme. Iako veliki listovi slove kao ljevičarski i desničarski, takva orijentiranost nije se mogla primijetiti. Danas medije mnogo više kontroliraju oglašivači, a to je gotovo jednako loše.

Kad ćeš voditi kolumnu, o čemu ćemo čitati?
Vjerojatno o političkim ili nekim općenito aktualnim temama. To će, dakako, ovisiti i o novinama koje će mi dati prostor za pisanje.