Sri12082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Događanja Video: Iz Normandije do Lepoglave

Video: Iz Normandije do Lepoglave

ad_uska

Kolona automobila i motorkotača iz nekih prošlih vremena, riječ je o sudionicima Oldtimer rallya, gutajući na svom putu od Zagreba do Varaždina kilometre vijugavih cesta, stigla je 10. lipnja u Lepoglavu i tu se, na oduševljenje posjetitelja Lepoglavskih dana, nakratko zaustavila. I dok su se ponosni vlasnici danas rijetko viđenih limenih ljepotana osvježavali i protezali noge, svi oni što su se  toga dana zatekli u centru Lepoglave s oduševljenjem su razgledavali dio povijesti svjetske automobilske i moto industrije.

Na starim ljepotanima nije bilo prašine i patine prošlih vremena. Svi od reda bili su ulickani sjajeći se na suncu mameći poglede oduševljenih prolaznika. Poneki vlasnici njihovih današnjih nasljednika pomno su promatrali svaki detalj uspoređujući svoje automobile s njihovim prethodnicima. I dok je razlika u tehničkom pogledu kod nekih izazivala podsmijeh, na usporedbu novčane vrijednosti on bi nestao. Stara garda tu je nenadmašna. Teško da bi danas netko od nas svoj auto mogao prodati za milijun eura. Upravo toliko, otkrili su sudionici rallya, bilo je ponuđeno vlasniku jednog od parkiranih oldtimera.

Zanimljivo je bilo automobile, koje smo nekad gledali u crno bijelim filmskim snimkama, ovog puta vidjeti u boji, proučiti pojedine detalje, zaviriti u unutrašnjost kabine te slušati priče o tome kako su izloženi automobili «otrgnuti» iz ralja zaborava te voljom i velikim ulaganjima vlasnika sačuvani takvima kakvi su nekad bili.

Ipak, možda najviše pažnje privukli su oldtimeri i njihovi vlasnici koji su izgledali kao da su u Lepoglavu upravo stigli iz neke od bojišnica drugog svjetskog rata. Jedan od njih svoj put prema Lepoglavi započeo je ratne 1944. godine kada se zajedno sa svojom 82. zračno desantnom divizijom iskrcao u Normandiji. Od tada pa do dolaska u Lepoglavu prošao je sve i svašta. Izrešetali su ga Njemci, otpisali Amerikanci, prihvatila JNA, "napustio" vojsku pa kao "civil" radio poljoprivredne poslove na jedno zagorskom imanju te na kraju spas pronašao kod obitelji Tuđan iz Karlovca.

- Restauracije ovog džipa Wilisa zpočela je 80-tih godina prošlog stoljeća od kada je u vlasništvu moje obitelji. To je proces koji neprestano traje. Osim oldtimerima bavimo se sakupljanjem starog oružja i militarija tako da je to jedan zaokruženi hobi, a ovaj džip je centar toga. Primarna restauracija trajala je deset godina. Toliko je trebalo da ga ponovno upalimo nakon čega smo se počeli „zabavljati“ sitnicama odnosno počeli smo se informirati i nabavljati njegove originalne djelove kako bi, što i danas jest, postao autentičan – otkrio je vlasnik džipa Boris Tuđan.

Nakon što su se ispričale zaniljive priče, motori automobila ohladili, a njihovi vlasnici okrjepili trebalo je krenut dalje. Ovim automobilima bila je to još samo nekoliko kilometara na njihovom dugom automobilskom životnom putu.