Pet24012020

Posljednje izmjene07:00:14 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Zanimljivosti Događanja Najava: ''Noć istraživača'' u petak

Najava: ''Noć istraživača'' u petak

noc-istrazivaca-n

Ove godine će se u Hrvatskoj po prvi puta održati manifestacija Noć istraživača kao dio europskog 7. Okvirnog programa (FP 7), Marie Curie posebnih akcija i programa "People". Organizacija ovogodišnje Noći istraživača dodijeljena je Hrvatskoj udruzi za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska koja se svim aspektima popularizacije znanosti bavi od samog osnutka.

Noć istraživača je manifestacija koja će se ove godine pod naslovom "Istražujmo, otkrivajmo i družimo se sa znanošću" istovremeno održati u 5 gradova; Lepoglavi, Zagrebu, Korenici, Starigradu-Paklenici i Rabu 24. rujna ove godine, i odraz je želje da se znanost i njene nositelje - znanstvenike predstavi čim široj javnosti. Noć istraživača je manifestacija koja se održava u Europskoj uniji već od 2005. godine s ciljem a) da se istraživače približi široj javnosti kako bi se bolje upoznali i kako bi se postiglo njihovo bolje meñusobno razumijevanje, b) da se mladima približi istraživačka profesija i da ih se time potakne za odabir zanimanja u znanosti, c) da se istraživačima podigne društveni ugled i time unaprijedi odnos s okolinom.

Noć istraživača 2010. održat će se u javnim prostorima uz slobodan pristup javnosti, a besplatni će biti i svi popratni sadržaji i publikacije. - Želja nam je da putem Noći istraživača javnost prepozna njene nositelje, znanstvenike, kako mlade, tako i one koji imaju poduži radni vijek. Takoñer nam je želja da ta manifestacija, koja će po prvi puta organizira i u manjim gradovima potakne mlade za odabir znanstvene profesije. - izjavio je koordinator projekta prof. dr. Tihomir Marjanac

Program "Noći istraživača" u Lepoglavi, 24.09.2010.

12.00
Aktiviranje vulkana (prostor pokraj zgrade TKIC-a)

12.00-12.30
Otvorenje izložbe „Okusi znanosti“

12.30-13.00
Radionice u EU-kutiću

13.00-14.00
Predavanja i razgovori
Antun Šimunić: S ruksakom i čekićem kroz život

14.00-18.00
Projekcije obrazovno-znanstvenog videa

18.00-20.00
Predavanja:
Sabina Strmić-Palinkaš: Crtice iz života znanstvenice- kada mama traži zlato
Ernest Meštrović: Putopis jednog istraživača iz farmaceutske industrije

20.00
Druženje sa znanstvenicima